סוגי סרטן השד ושלבי המחלה
גידולי שד יכולים להיות שפירים (כגון אדנומות) או ממאירים. הגידולים הממאירים יכולים להיות לא-פולשניים או פולשניים, והם מסווגים לשלושה סוגים עיקריים.
גידולי שד ממאירים
גידול לא פולשני Non-Invasive Breast Cancer)/ Carcinoma In Situ)
תאים סרטניים (כאלו שמתחלקים ללא בקרה) שנמצאים רק בצינוריות החלבMilk ducts) ) וטרם פיתחו יכולת להתפשט מהן אל רקמת השד, בלוטות הלימפה בבית השחי או אזורים אחרים בגוף. כיום מתייחסים למצב זה כאל גידול טרום-סרטני. נשים שהתגלה אצלן גידול שכזה נמצאות בסיכון שהוא יהפוך לממאיר ולכן לרוב צריכות לעבור ניתוח להסרתו. בחלק מהמקרים הן יעברו רק טיפול קרינתי והורמונלי ומעקב שגרתי הכולל בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה.
גידול פולשני Invasive Breast Cancer))
תאים סרטניים שיצאו מגבולות צינוריות החלב והתפשטו לרקמת השד. משם הם עלולים להתפשט לבלוטות הלימפה מתחת לבית השחי ולהגיע כגרורות לזרם הדם ומשם לאיברים נוספים כמו הכבד, הריאות והמוח. הסוג הנפוץ ביותר של גידול פולשני הוא קרצינומה דוקטלית – תאי סרטן שפרצו מאחת מצינוריות החלב וחדרו לרקמות השומניות בשד.
הסוגים העיקריים של גידולי השד הממאירים
גידול הורמונלי
בגידול זה קיימים קולטנים להורמוני המין פרוגסטרון או אסטרוגן שתורמים להתחלקותם והתפשטותם של התאים הסרטניים. כ-70% מכלל מקרי סרטן השד הם מסוג זה.
גידול חיובי ל-HER2
בגידול זה יש ביטוי מוגבר של חלבון בשם HER2, שגורם להתחלקותם והתפשטותם של התאים הסרטניים. כ-15% מכלל מקרי סרטן השד הם מסוג זה.
גידול טריפל נגטיב/ שלושת השליליים
גידול ללא קולטנים להורמון פרוגסטרון או אסטרוגן וללא ביטוי מוגבר של HER2. כ-15% מכלל מקרי סרטן השד הם מסוג זה.
לתוכנית הרב-תחומית לאבחון ולטיפול בסרטן השד
סוגי סרטן שד מיוחדים
מחלת פאג'ט בפטמת השד
מחלה נדירה (אחוז עד חמישה אחוזים מגידולי סרטן השד) המופיעה בעיקר אצל נשים בנות 50 ומעלה. התאים מתחלקים ללא בקרה בפטמה, וכך נוצר בה גידול. התסמינים העיקריים הם פריחה קשקשית אדומה על הפטמה ולעתים גם על העטרה, דלקתיות, כיבים, פצעים ודימומים על עור השד. כיוון שתסמינים אלו דומים מאוד לאקזמה של העור, המחלה לא תמיד מאובחנת בזמן.
סרטן שד דלקתי
במחלה זו תאי הסרטן לעתים אינם גדלים כגוש שניתן לחוש בו, אלא לאורך כלי הלימפה (תעלות קטנות) בעור השד וחוסמים אותם. לכן השד עלול להיות אדום, דלקתי, חם, נפוח ובעל עור מצולק. בנוסף ייתכנו התעבות בשד, הפרשות מהפטמה וכאבים.
שלבי הגידול
גידולים פולשניים בשד נחלקים לשלבים 4-1, לפי מידת התפשטותם:
שלב 1: גידול בקוטר של עד שני ס״מ שיצא מגבולות הצינוריות, פלש לרקמת השד, אך לא התפשט לבלוטות לימפה או אל מחוץ לשד.
שלב 2: גידול שקוטרו עד שני ס״מ שפלש לבלוטות לימפה בבית השחי שאינן מקובעות – כלומר, ניתנות להזזה (פלישה לבלוטות מקובעות מסמנת מעורבות גדולה יותר של הגידול בשד); או גידול בקוטר של שני עד חמישה ס״מ שמערב או שלא בלוטות לימפה; או גידול שקוטרו גדול מחמישה ס״מ שאינו מערב בלוטות לימפה.
שלב 3: גידול בקוטר של עד חמישה ס״מ המערב בלוטות לימפה בבית השחי מקובעות או כאלו שנצמדו אחת לשנייה; או גידול שקוטרו מעל לחמישה ס״מ שמערב בלוטות לימפה שאינן מקובעות; או גידול בכל קוטר אשר התפשט לרקמות המקיפות את השד (דופן בית החזה או העור), כולל צלעות ושרירי בית החזה; או גידול בכל קוטר אשר התפשט לבלוטות הלימפה בדופן בית החזה לאורך עצם החזה.
שלב 4: גידול ששלח גרורות לאיברים אחרים בגוף, כגון לעצמות, ריאות, כבד או מוח.