תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

תסמינים של גידולי מוח

Getting your Trinity Audio player ready...

תסמינים של גידול במוח או בחוט השדרה יכולים להשתנות ולהתפתח בהדרגה או מהר מאוד, בהתאם לגודל, סוג ומיקום הגידול. הם נגרמים בשל התפתחות הגידול, הלחץ שלו על אזורים ועצבים וההפרעה לתפקוד תאי המוח הבריאים. ישנן שתי קבוצות תסמינים: כאלו התלויים במיקום הגידול ומזוהים עם תפקודים של אזור מוחי כזה או אחר וכאלו הנגרמים מהשפעת הגידול על המוח כולו עקב גודלו והלחץ שהוא מפעיל על אזורי המוח הבריאים. 


תסמינים התלויים במיקום הגידול 

  • שינויים בדיבור ובשפה (כגון הבנת הנאמר, שליפת מילים ויכולת קריאה וכתיבה), בראייה או בשמיעה
  • הפרעה בשיווי המשקל או בהליכה 
  • שינויים במצב הרוח ובאישיות
  • קשיי ריכוז וזיכרון 
  • הפרעת תחושה ושיתוק של הגפיים או הפנים
  • אירועים אפילפטיים (פרכוסים)


תסמינים שנגרמים מהשפעת הגידול על המוח כולו

  • כאבי ראש: הכאבים נגרמים בשל עלייה בלחץ התוך גולגלתי שיוצר הגידול, בגלל שהגידול עצמו מוסיף נפח בתוך הגולגולת או בגלל היווצרות בצקת סביב הגידול ועוד. לא כל כאב ראש מקורו בגידול המוחי. עם זאת כל פעם שמופיע כאב ראש חשוב לזכור אותו (או לתעד בכתב/ לספר לסובבים) כדי לדווח לצוות המטפל.
  • בחילות והקאות: תופעות אלו יכולות להתלוות לתסמינים אחרים כמו כאב ראש או להופיע בנפרד. חשוב לזכור אם לפניהן נלקחו תרופות חדשות או שחל שינוי תזונתי, או אם הן קשורות לתנוחת גוף מסוימת, ולדווח לצוות המטפל. 
  • שינויים באישיות ובזיכרון: לעתים שינויים אלו קשים לציון וחולפים, אך כדאי לדווח עליהם לצוות המטפל אם הם חוזרים על עצמם. 

במקרים רבים תסמינים אלו לא מעידים על גידול מוחי ועשויים לנבוע מבעיה רפואית אחרת. בכל מקרה עם הופעתם יש לפנות לרופא/ה לבירור.


תסמינים שמצריכים דיווח לצוות הרפואי

נפילה: ישנם מטופלים אשר סובלים מחוסר יציבות בהליכה ונמצאים בסיכון לנפילה. לכן אנו מבקשים לשים לב, להיות לידם בכל עת כאשר הם קמים, ולתת להם עזרים כגון מקל או הליכון בעת הצורך. אם בכל זאת התרחשה נפילה, ובייחוד אם הייתה חבלת ראש, יש לגשת מיד לחדר המיון הכללי הקרוב למקום המגורים לצורך בדיקה (אלא אם מקבלים הנחיה אחרת מהאחות המתאמת). נבקש ליידע אותנו (טלפונית או במייל) על האירוע.
תסמיני זיהום: הטיפול הכימותרפי והקרינה פוגעים במערכת החיסון ולכן קיים סיכון מוגבר לזיהומים. סימן ראשון לזיהום הוא לרוב חום (מעל 38 מעלות). בנוסף עשויים להופיע שיעול, צמרמורת, צריבה במתן שתן וחולשה כללית. מצב זה מחייב פנייה מהירה למיון (מיון אונקולוגי במרכז לרפואת הסרטן בשיבא בימים א'-ה' בין 8:00 ל-18:00 או מיון כללי הפתוח 24 שעות ביממה). ככל שהפנייה תתבצע מהר יותר, כך המענה הטיפולי יהיה יעיל יותר.
דימומים: הטיפול הכימותרפי והקרינה עשויים לפגוע בספירת הטסיות (האחראיות על קרישת הדם). כשמספרן של הטסיות יורד, עשויים להיווצר דימומים במקומות שונים בגוף, כגון דימום בהקאה, יציאה דמית, דימום מטחורים, דימומים תת-עוריים, פריחה, דימום מהחניכיים/ מהאף או מכל איבר אחר. על כל דימום יש לדווח לצוות המטפל.
שלשולים: הטיפול הכימותרפי/ ביולוגי/ חיסוני עשוי לגרום לשלשולים. אם הם לא פוסקים (יותר משלושה שלשולים ביום) ומלווים בתחושה כללית לא טובה, יש לדווח לצוות המטפל ולהתייעץ עמו.
הקאות: יכולות להיות תופעת לוואי של הטיפולים האונקולוגיים אך גם סימן לבצקת מוחית בשל הגידול המוחי. לכן מחייבות דיווח לצוות המטפל או פנייה למיון (בזמנים שבהם אין מענה מהצוות – ערב/ לילה/ סופי שבוע).
החמרה בכאבי ראש: תופעה מוכרת שיכולה להיגרם מהטיפולים האונקולוגיים, מיעוט בשתייה, נסיעות תכופות לבית החולים ועייפות רבה (בעיקר בשעות הערב). לעתים יכולים להעיד על החמרה של הגידול המוחי ולכן מחייבים דיווח לצוות המטפל. ניתן ליטול משככי כאבים כגון אופטלגין או אקמול (בתנאי שלא אלרגיים להם). אם אין הטבה, ניתן לפנות לצוות המטפל (במייל או טלפונית) לקבלת הנחיות. אם כאבי הראש מופיעים בזמנים שבהם אין מענה מהצוות ולא חולפים לאחר נטילת משכך כאבים, יש לפנות למיון הכללי ולדווח לצוות על תוצאות פנייה זו.
עצירות: לעתים הכימותרפיה והטיפול התרופתי הנלווה אליה גורמים לעצירות. ניתן לנסות לטפל באופן טבעי (למשל לשתות הרבה ולאכול מזון שתורם לפעולת מעיים כגון פירות וירקות) או להשתמש בתכשירים שניתן לקנות ללא מרשם. אם לא נמצא פתרון לבעיה, יש לפנות לצוות המטפל לייעוץ.