תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

פרכוסים (התקפים אפילפטיים) הנגרמים מגידולי מוח

תאי העצב במוח (נוירונים) מתקשרים אחד עם השני באמצעות העברת אותות חשמליים וכך יוצרים פעילות חשמלית ברשתות עצביות במוח. אם הגידול מערב את קליפת המוח או נמצא בקרבתה, הוא משפיע על הפעילות החשמלית של המוח או על מאזן החומרים באזור הגידול. שינויים אלה עשויים לגרום להתפרצות של פעילות חשמלית לא תקינה שמייצרת אירוע אפילפטי.

האירועים האפילפטיים נחלקים לחלקיים וכלליים:

באירועים חלקיים הפעילות החשמלית הלא תקינה מערבת רק את האזור הקטן של המוח בצד הגידול והתסמינים תלויים בתפקוד האזור הזה. אירוע אפילפטי חלקי לרוב נמשך כמה שניות עד שתיים-שלוש דקות (אם הוא כולל תנועות לא רצוניות).

אם האונה המצחית מעורבת, האירוע האפילפטי יכול להתבטא בתנועות לא רצוניות ונוקשות של גפה או שתיים בצד הנגדי לגידול, הפרעת דיבור או הפסקת היכולת לדבר, ללעוס או לבלוע.

אם האונה הרקתית מעורבת, האירוע יכול להתבטא ברגשות חזקים לא מוכרים כולל חרדה, פחד וכעס, תחושת ריח לוואי שאין לו מקור, דז'ה וו (תחושה של מצב מוכר) או ג'מאי וו (כאשר מצב מוכר מורגש כחדש).

אם האונה הקודקודית (הפריאטלית) מעורבת, האירוע יכול להתבטא בתחושת נימול, זרם או שינוי תחושה בגפה אחת או בשתי גפיים באותו צד (הנגדי לגידול).

אם החלק העורפי של המוח מעורב, האירוע יכול להתבטא בהפרעות ראייה כמו הבזקי אור (בכל צבע), ריצוד תמונות או ראיית דברים שלא קיימים (הזיית ראייה).

באירועים כלליים, הפעילות החשמלית הלא תקינה מערבת אזור רחב יחסית של קליפת המוח, אך עדיין רק בצד אחד של המוח. במקרה כזה, בנוסף לתסמינים שפורטו לעיל, גם הערנות יכולה להיפגע. כך, תפקוד האדם יכול להיות אטי לפתע, הוא יכול להיראות מבולבל ולעשות פעולות או לומר את אותן מילים בצורת חזרתית חסרת משמעות. אירועים כאלו לרוב נמשכים שתיים-שלוש דקות. אם חלה פגיעה בערנות, האדם זוכר את האירוע חלקית או לא זוכר אותו כלל.

כאשר התפרצות הפעילות החשמלית הלא תקינה חזקה במיוחד, היא יכולה להתפשט לכל המוח ולגרום לפרכוס טוני-קלוני. באירוע מסוג זה, שיכול להימשך עד חמש דקות, מאבדים הכרה, מתפתחות תנועות לא רצוניות בארבע גפיים, מופיעים חרחורים או נשימה כבדה, וייתכנו נשיכת לשון ואיבוד שליטה בסוגרים. אחריו חלה רגיעה וחוזרים להכרה בהדרגה, גם במשך כמה דקות. לפעמים לא חוזרים למצב התקין מיד וייתכנו עייפות או בלבול במשך כמה שעות. בדרך כלל לא זוכרים את האירוע.   

לעתים נדירות יותר, אירועים אפילפטיים חלקיים או כלליים מתפתחים אחד אחרי השני והמצב לא שב להיות תקין. מצב זה נקרא סטטוס אפילפטי והוא יכול להיות חלקי או כללי, כתלות בצורת האירועים.

כפי שתפקודי המוח מרובים ומגוונים, כך גם אירועים אפילפטיים מתבטאים  בתבניות שונות מאוד. לכן כל סימן חדש שמתלווה לגידול מוחי מצריך דיון עם הרופא/ה המטפל/ת.