תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

טיפולים בגידולי מוח

קיימים כמה טיפולים לגידולי מוח: טיפול כירורגי (ניתוח), תרופתי (תרופות כימותרפיות, ביולוגיות ונוספות), קרינתי או שילובים שלהם. הטיפול נקבע בהתאם לסוג הגידול, גודלו ומיקומו, גיל המטופל/ת והמצב הרפואי הכללי.


טיפול כירורגי (ניתוח)

ניתוח כריתה של גידול במוח (קרניוטומיה) אפשרי כאשר הגידול נמצא במיקום שלא מסכן תפקודים מוחיים וניתן להסיר את רובו ולשמר את הרקמות הבריאות שסביבו. לעתים הוא מתבצע כשהמטופל/ת ער/ה לחלוטין, וכך ניתן לנטר באופן שוטף את תפקודי המוח הקריטיים ולהסיר כמה שיותר רקמת גידול מבלי לפגוע בתפקודים אלו.

לעתים, בשל גודל הגידול ומיקומו הרגיש, לא ניתן להסירו בניתוח. לרוב במקרים אלו נלקחת ממנו דגימה (ביופסיה) כדי לאבחן את סוגו, ובהתאם לכך לקבוע מהו הטיפול המתאים. באזורים מוחיים מסוימים (למשל גזע המוח) אפילו נטילת ביופסיה מסוכנת ולכן במקרים כאלה האבחנה נסמכת על בדיקת הדמיה.

קצב ההתאוששות מהניתוח משתנה מאדם לאדם, והוא עלול לגרום לכאבי ראש ותשישות ואף מעלה את הסיכון לזיהומים, דימומים, פרכוסים ובצקת מוחית. רוב התופעות הללו חולפות עם הזמן או מטופלות בתרופות. 

לעתים הניתוח פוגע באזור מוח בריא וכך גם בתפקודים שעליהם הוא אחראי. הפגיעה יכולה להיות זמנית או קבועה ולעתים מצריכה שיקום. לעתים לאחר הניתוח ניתן עוד טיפול אונקולוגי (כגון קרינה), אך מומלץ להמתין שבועיים-שלושה עד לתחילתו כדי לאפשר לעור הקרקפת ולצלקת הניתוחית להתאחות ולהחלים.

אחרי הניתוח חשוב מאוד להיות במעקב אצל נוירוכירורג/ית. היחידה לנוירו-אונקולוגיה, שבה מטפלים בגידולי מוח, עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם היחידה לנוירוכירורגיה אונקולוגית של המחלקה הנוירוכירורגית בשיבא

 

קרינה (רדיותרפיה)

קרינה נחשבת לטיפול מרכזי בגידולי מוח. זאת מכיוון שתרופות כימותרפיות וביולוגיות רבות אינן חודרות למוח עקב מחסום דם-מוח (Blood Brain Barrier), אשר מבודד אותו משאר הגוף וכך מונע ממחוללי מחלה וחומרים שונים לחדור אליו. 

בטיפול זה קרני רנטגן שחודרות בעוצמה גבוהה לאזור הגידול פוגעות בתאים הסרטניים בעת התחלקותם, וכך יכולות למנוע את התפשטותם, להקטין את הגידול ואף להשמידו. 

לפני הטיפול הקרינתי מתבצעת סימולציה – תכנון שכולל הדמיה ומסמן את האזור שאליו הקרינה מכוונת. הזמן שחולף בין הסימולציה עד תחילת הטיפול בקרינה הוא ימים עד שבועות ספורים. משך ההמתנה תלוי בדחיפות הטיפול ובמורכבותו. לרוב הסימולציה מתבצעת במכשיר חדיש ששמו MRI simulator, אשר מאפשר זיהוי מיטבי של אזורי המחלה בעת תכנון הקרינה. להרחבה על שלבי הטיפול הקרינתי>>

במכון רדיותרפיה בשיבא קיימות הטכנולוגיות המתקדמות ביותר לטיפול קרינתי, שמטרתן לתת טיפול מיטבי למטופלים, לשמור על בטיחותם ולהפחית משמעותית את רמת הקרינה באזורי התפקוד לעומת אזורי המחלה. עם זאת, עדיין עשויות להתפתח תופעות לוואי מהקרינה, קצרות וארוכות טווח, ובהן עור אדמומי, יבש ומגורה, נשירת שיער מקומית (לרוב הוא צומח שוב לאחר כמה חודשים), בחילות, תשישות, בצקת מוחית (שעשויה לגרום לכאבי ראש ופרכוסים), פגיעה בריכוז ובזיכרון לטווח קצר והתפתחות גידולים. 

במכון לרדיותרפיה קיים צוות ייעודי לטיפול בגידולי מוח וחוט השדרה, ובו רופאים, פיזיקאים, אחיות ורנטגנאי ריפוי שמלווים את המטופלים ברמה היומיומית (Radiation Therapist). כמו כן מתקיימים מחקרים לשיפור איכות הטיפול והפחתת תופעות הלוואי. הצוות דואג להפחית את תופעות הלוואי קצרות הטווח עד כמה שניתן, ומעקב מסודר מאפשר לגלות את תופעות הלוואי ארוכות הטווח בזמן ולטפל בחלקן.  


סוגי טיפולים ברדיותרפיה

קיימים כמה טיפולי קרינה למוח, וכל אחד מהם ניתן בהתאם למשתנים כגון סוג הגידול, גודלו, פיזורו ומיקומו, וכמובן לאחר הערכת המצב הרפואי של המטופל/ת וסקירת המידע הרלוונטי על המחלה:


קרינה קונפורמלית מבוססת תכנון מרחבי (VMAT)

בטכנולוגיה זו מחלקים את שדה הקרינה האחיד של המאיץ למאות שדות קטנים בעלי עוצמה משתנה, מזוויות שונות. כך אפשר לתת מנת קרינה גבוהה לאזור הגידול במוח ולהקטין את החשיפה של רקמות בריאות סמוכות. מחקרים רבים מצאו כי טיפול בשיטה זו הפחית נזקים לאיברים סמוכים ופחות פגע באיכות החיים של המטופלים ביחס לשיטות טיפול אחרות. לרוב שיטה זו מצריכה הדמיית MRI מקדימה של המוח. יכולה לכלול עד 30 טיפולים מדי יום שכל אחד מהם נמשך כ-30-10 דקות. 

קרינה כלל-מוחית (Whole Brain Radiotherapy)

מיועדת לטפל בגידול שמערב אזורים נרחבים במוח, אשר לא ניתן לטפל בו אזורית או נקודתית. ניתנת ב-15-5 טיפולים של כמה דקות מדי יום.

רדיוכירורגיה סטריאוטקטית (SRS)

רדיו כירורגיה סטריאוטקטית היא מנת קרינה גבוהה, מדויקת וחד-פעמית שמיועדת לגידולי מוח ראשוניים ממאירים ושפירים ולגרורות במוח ובעמוד השדרה וניתנת תוך שימוש במערכת דימות מתקדמת. 

טיפול קרינתי סטריאוטקטי במקטעים (Fractionated Stereotactic Radiation Therapy)

קרינה נקודתית שניתנת ב-30-3 טיפולים כאשר הגידול קרוב מאוד לרקמות בריאות שרגישות לקרינה, כגון עצבי הראייה וגזע המוח.

ברוב הטיפולים הללו מתבצע מעקב צמוד תוך כדי הקרינה במערכות הדמיה מתקדמות לצורך וידוא נוסף של מיקום המטופל/ת ביחס לקרינה. קיימים טיפולי קרינה נוספים אשר התפתחו בשנים האחרונות, אך המידע עליהם עדיין מוגבל או שיש חילוקי דעות על השימוש בהם בגידולי מערכת העצבים. ניתן לדון עליהם עם רופא/ת הקרינה המטפל/ת.

Optune

טיפול מתקדם שנמצא יעיל נגד גידול מוחי ממאיר מסוג GBM (גליובלסטומה רב-צורנית) ונכנס לסל התרופות בינואר 2020. מדובר במערכת של אלקטרודות שמודבקות לקרקפת המטופל/ת בכל שעות היממה. הן מחוברות לסוללה נטענת ויוצרות שדה חשמלי מתחלף שמפריע לתאים הסרטניים להתחלק ולהתרבות. זהו טיפול מקומי, לא פולשני, המכוון לתאי הסרטן המתחלקים במוח ועל סמך הידע הקיים אינו פוגע בתאים שאינם מתחלקים (נחים).

ישנם גם דיווחים על מכשירים אחרים שנמצאים בפיתוח ומומלץ לדון עליהם עם הצוות המטפל.  


טיפול תרופתי

טיפול תרופתי אונקולוגי יעיל לא קיים בכל הסוגים של גידולי מערכת העצבים. המטופלים יכולים לקבל כל תרופה שנמצאה יעילה לסוג המסוים של מחלתם. במסגרת היחידה הנוירו-אונקולוגית מתקיימים מחקרים קליניים שבודקים בטיחות ויעילות של תרופות וטיפולים חדשים לגידולי מוח. לבירור מחקרים פתוחים לגיוס נבדקים (בארץ ובעולם) יש לפנות לרופא/ה המטפל/ת.

בחזרה למידע על גידולי מוח וחוט השדרה
בחזרה ליחידה הנוירואונקולוגית