תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

האם ניתן למנוע נשירת שיער?

מאת ד"ר יאיר בר, גב' איריס כהן וד"ר ג'סיקה ליבנה

נשירת שיער הינה אחת מתופעות הלוואי המוכרות ביותר של הטיפול הכימי. נשירת שיער הינה חסרת כל משמעות רפואית כללית. למרות זאת, רבים מהמטופלים רואים אותה כתופעת לוואי קשה ומטרידה, ולעיתים הבעייתית מכולם. נשירת השיער משפיעה על דימוי הגוף באופן ניכר, בייחוד עבור נשים. נשירת השיער מתחילה כשבועיים עד שלושה אחרי תחילת טיפולים. השיער יתחיל לצמוח כחודשיים או שלושה אחרי סיום הטיפולים.

לא כל התרופות הכימותרפיות גורמות לנשירת שיער. שכיחות וחומרת נשירת השיער תלויה בתרופה וכן במינון ותדירות המתן. יש לציין שכמעט כל הטיפולים, כולל אילו הנחשבים כלא מנשירי שיער גורמים לדילול שיער הקרקפת.

תרופות הגורמות לנשירת שיער רבה או מוחלטת

תרופות הגורמות לנשירת שיער

 מתונה

תרופות שאינן גורמות /  גורמות לדילול שיער קל בלבד

Cyclophosphamide

Mitomycin, Cisplatin

L-Asparaginase, Bleomycin

Daunorubicin

Mitoxantrone, Dactinomicin Lomustine, Busulfan
Doxorubicin Topotecan, 5-Fluorouracil Melphalan, Carboplatine
Etoposide Vinblastine, Idarubicin

6-Mercaptopurine, Carmustine

Ifosfamide Vincristine, Mechlorethamine Procabazine, Chlorambucil
Paclitaxel Vindesine, Methotrexate Suramin, Cytosine arabinoside
Docetaxel Vinorelbin, Mithramycin

6-Thiogoanine, Dacarbazine

    Thiotepa, Gemcitabine
    Irinotecan

 

קיים מעט מאד מידע על גורמי התופעה ועל השיטות למניעתה. ידוע כי כימותרפיה גורמת להרס זקיק השערה ולשבירות של בסיס השיער. יש סברה כי קירור הקרקפת כשעה לפני הטיפול הכימי עשויה להפחית את נשירת השיער. מתוך הניסיון שנצבר במכון האונקולוגי בשיבא מחד נמצא כי השיטה לא יעילה ומאידך גורמת לאי נוחות רבה למטופל. מחקרים לגבי שימוש בתרופות שונות למניעת נשירת השיער בעקבות טיפולים כימיים נעשים כיום, ורובם בשלב הניסויים בחיות. למעשה אין כיום דרך למנוע נשירת שיער המתלווה לטיפול כימי.

לרוב נשירת השיער אינה מלווה בתסמינים נוספים, אך יש מטופלים המדווחים כי סבלו מאי-נוחות, כאב בקרקפת וגרד בימים שקדמו לנשירת השיער. חשוב לציין שחלק מהתרופות, יגרמו גם לנשירת שיער הריסים והגבות ואזורי גוף שעירים נוספים. נשירת שיער הריסים מעבר להיותה מטרד אסטטי מלוה לעיתים בדלקות עיניים.

כדאי לזכור שבמרבית המקרים בהם מתרחשת נשירת שיער כתוצאה מטיפול כימי השיער צומח חזרה אם כי לפעמים הצבע או המרקם משתנים.  נשירת השיער הינו תהליך הדרגתי המגיע לשיאו כעבור ימים אחדים לאחר שהחל. לרוב  תבחינו בו בעת הסירוק או חפיפת הראש, בהנחת הראש על הכרית ובכל מגע יד בשיער.

כיצד לנהוג כאשר יש נשירת שיער כתוצאה מטיפול כימי?

  • קיימות דרכים שונות להתכונן לקראת נשירת השיער: הכנת פאה, הדבקת שיער, כיסויי ראש שונים או להשאיר את הקרקפת גלויה, כל מטופל יכול לבחור את הפתרון המתאים לו.  
  • כאשר צפוי דילול שיער או נשירת שיער בדרגת חומרה קלה עד בינונית יש הסבורים שכדאי להסתפר בתספורת קצרה, מאחר שעם תספורת קצרה דילול השיער פחות בולט וקל יותר להתמודד עם נשירה כאשר היא מתרחשת.
  • חשוב לשמור על עור הקרקפת באמצעות שימוש בשמפו עם קרם לחות ו/או מריחת קרם לחות. לעתים עיסוי עדין של הקרקפת  יכול להקל על תחושות אי נוחות.
  • במקרים של נשירת שיער משמעותית, אם בוחרים להישאר עם קרקפת גלויה יש למרוח קרם להגנה משמש על הקרקפת או להשתמש בכובע או צעיף כדי להגן על הקרקפת משמש.
  • רצוי להשתמש בשמפו עדין.
  • רצוי להשתמש במברשת שיער רכה.
  • אם רוצים לייבש את השיער בעזרת מיבש שיער ("פן") יש להשתמש בטמפרטורה נמוכה בלבד.
  • לא רצוי להשתמש במברשת בעת יבוש השיער עם "פן" על-מנת לעצב את השיער.
  • לא רצוי לעשות "פרמננט".  
  • אין מספיק מידע לגבי השפעת צביעת השיער על מידת הנשירה, בכל מקרה במידה וצובעים את השיער מומלץ להשתמש בתכשירי צבע עדינים.

כיצד לנהוג כאשר יש נשירה של שיער הגבות והריסים?

  • במידה ויש דלקת עניים להיוועץ ברופא עיניים.
  • צביעת גבות וריסים בתכשירי איפור עדינים.
  • ניתן לבצע איפור קבוע של ריסים וגבות. איפור זה עדיף שיתבצע לפני תחילת הטיפולים.