טיפול CAR T במיאלומה
טכנולוגיית CAR-T נחשבת חוד החנית של הטיפולים החדישים בממאירויות המטולוגיות. עד כה ניתן הטיפול בשיבא במסגרת מחקר, ומ-2021 קיבל המכון ההמטולוגי בשיבא אישור להעניק את הטיפול לחולים שקיבלו לפחות שלושה קווי טיפול קודמים למיאלומה.
בשיבא נצבר הניסיון הרב ביותר במתן הטיפול, ברמה עולמית – עד עתה טופלו בטכנולוגיה זו מאות חולים, מבוגרים וילדים, הסובלים מממאירויות המטולוגיות לימפטיות מסוג לימפומה ולוקמיה לימפטית חריפה.
איך פועלת טכנולוגיית CAR-T? תאי T שייכים למערכת החיסונית, והם יודעים לזהות את תאי הסרטן ולחסל אותם. אולם, תאי הסרטן יודעים להתחמק מהמערכת החיסונית של האדם כאשר תאי ה-T לא מצליחים לזהות אותם, וכך נוצר גידול. בטכנולוגיית CAR-T אוספים מהדם של המטופל את תאי T, ומשתילים לתוכם במעבדה גנים חדשים באמצעות וירוסים (פלזמידים). הגנים החדשים נותנים הוראה לתאי ה-T לייצר קולטנים לאנטיגנים שנמצאים על תא הסרטן (בסרטן דם מסוג מיאלומה, מדובר על אנטיגן BCMA). לאחר שתאי T של המטופל מתרבים במעבדה, מחזירים אותם בעירוי לדם של המטופל. כאשר הם נכנסים לגוף, הם ממשיכים להתרבות, נצמדים לאנטיגן שנמצא על תאי המיאלומה והורגים אותם.
ד"ר הילה מגן, מנהלת יחידת מיאלומה נפוצה ועמילואידוזיס: "מדובר באימונותרפיה מתקדמת שבה 'מחנכים' מחדש את מערכת החיסון של המטופל נגד תאי המיאלומה הממאירים. למעשה, משתמשים בשיטות הנדסה גנטית המשנות את המערכת החיסונית של המטופל, כך שתזהה מחדש ותילחם בתאי הסרטן. זוהי פריצת דרך המהווה גישה חדשנית שאינה קיימת בטיפולים הקודמים במיאלומה נפוצה".