קשיי בליעה בשל סרטן וטיפוליו
מחלת הסרטן או הטיפולים בה יכולים לגרום לקושי בבליעה – גורם מרכזי בהידרדרות המצב התזונתי. מהם הרגלי האכילה והמזונות המומלצים
מחלת הסרטן או הטיפולים בה יכולים לגרום לקושי בבליעה – גורם מרכזי בהידרדרות המצב התזונתי והכללי של המטופל/ת. במקרים של ירידה במשקל ובתפקוד, מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי ביחידה שבה מטופלים או במחלקה (במקרה של אשפוז).
המלצות להרגלי תזונה שיכולים לסייע לפעולת הבליעה
- אכלו ארוחות קטנות ותכופות במקום ארוחה גדולה.
- העדיפו מזונות רכים, דייסתיים.
- הפכו מזון רגיל לרך יותר וקל לבליעה בעזרת בלנדר.
- שתו מספיק, לפחות שמונה כוסות ביום. אם קשה לבלוע נוזלים ניתן להוסיף מסמיך.
- אם הקושי בבליעה מפחית את כמות האנרגיה הנחוצה, צרכו מזון רפואי.
- יש לעדכן את הרופא/ה בכל שינוי ביכולת הבליעה.
- יש לעדכן את הרופא/ה אם היו שיעול או היחנקות באכילה או אחריה, בייחוד אם יש חום גבוה.
מזונות מומלצים
מזונות עשירים בחלבון
מרקם דייסתי חלק:
- יוגורט, רוויון, לבן, גיל, שמנת
- מעדני חלב בכל הטעמים
- גבינה לבנה, קוטג'
- גבינה צהובה מותכת-משולשת
- ביצה מקושקשת/ רכה
- קציצות רכות מבושלות ברוטב
- עוף מבושל במרק
מרקם רך:
- יוגורט עם חתיכות פרי
- דייסה על בסיס חלב או שמנת
- כל סוגי הגבינות
- כל סוגי הביצים
- טונה, סלמון
- בשר או עוף רך
- רוטב בולונז
- תבשילי קדירה עם בשר או עוף
פחמימות
מרקם דייסתי חלק:
- לחם טבול בחלב או תה
- קורנפלקס רך (ספוג בחלב)
- פירה
- אטריות של מרק
- פתי בר עם חלב/ תה
מרקם רך:
- פשטידות
- פסטה
- צנימים
- קורנפלקס
- פנקייק
- תפוח אדמה בתנור
- פתיתים
פירות וירקות
מרקם דייסתי חלק:
- בננה
- אפרסקים משומרים
- גרבר
- ירקות רכים ללא קליפה
- קישוא/ גזר מבושל
- מיץ פירות
מרקם רך:
לפי יכולת אישית
משקאות ומתוקים (יש להוסיף מסמיך במידת הצורך)
מרקם דייסתי חלק:
- מילקשייק
- משקה רפואי (אנשור/ נוטרן)
- מיץ, נקטר
- מרק צח או מרק טחון בבלנדר
מרקם רך:
- גלידה, סורבה
- שייק פירות
- ג'לי, פודינג, מוס
- עוגות שיש לחות
שימו לב: בשביל לדעת מהו המרקם הרצוי יש להיוועץ בקלינאית תקשורת. אין לראות מסמך זה כהמלצה לאכילת מרקמים מסוימים ללא אישור ממנה.