תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

סוגי גידולי המוח וחוט השדרה ודרגותיהם

סרטן במוח ובחוט השדרה - סוגים

אין הבדל בסוגי הגידולים שבמוח לבין אלו שבחוט השדרה, רק שהסיכוי שיופיעו בחוט השדרה הוא קלוש, ולכן כאן אנו מתייחסים רק לגידולי מוח. גידולי מוח יכולים להיות ממאירים או שפירים. הממאירים נוטים להתפשט ולחדור לרקמות סמוכות, בעוד השפירים גדלים לרוב לאט יותר, שומרים על הפרדה מהרקמות הסמוכות ונדיר שהם מסכנים חיים. עם זאת שני הסוגים עשויים ללחוץ על אזורים רגישים במוח ובחוט השדרה וכך לגרום להפרעות ותסמינים נוירולוגיים.

גידול מוחי ממאיר יכול להיות ראשוני (התפתח בתאים במערכת העצבים) או שניוני (גרורות-שלוחות של גידולים שנמצאים באיברי גוף ומקורם לא במערכת העצבים). ישנם סוגים רבים של גידולי מוח ראשוניים והם נקראים בהתאם לסוג התאים שמהם התפתחו. 

יותר ממחצית מגידולי המוח הראשוניים מתפתחים מתאי גלייה (תאי תמיכה שמקיפים תאי עצב ומסייעים לבודד אותם ולהגן עליהם), ולכן נקראים גליומה. GBM (גליובלסטומה רב-צורנית) הוא סוג של גליומה ונחשב לסרטן המוח הנפוץ והאגרסיבי ביותר (בעיקר בגיל המבוגר).


דרגות המחלה

ארגון הבריאות העולמי (WHO) מדרג את גידולי המוח הראשוניים בעיקר לפי המבנה הביולוגי שלהם ודרגת ממאירות מ-1 עד 4: דרגה 1 (גידולים שפירים בדרך כלל ונדירים במבוגרים), דרגה 2 (גידולים בממאירות נמוכה) ודרגה 4-3 (גידולים בממאירות גבוהה). הממאירות מתייחסת לקצב התפתחותם של הגידולים, מראה תאיהם במיקרוסקופ ביחס לתאים הבריאים, המוטציות שרקמתם מכילה, ורמת הסיכון לחיי המטופל/ת. 


בחזרה למידע על גידולי מוח וחוט השדרה
בחזרה ליחידה הנוירואונקולוגית