סרטן האשכים: כל מה שחשוב לדעת
סרטן אשכים נפוץ בעיקר בקרב גברים צעירים. עם טיפול מתאים, סיכויי ההחלמה ממנו מצוינים
מאת ד"ר מיכל צרפתי, מנהלת היחידה לגידולי מערכת השתן והמין
מהו סרטן האשכים?
למרות שמדובר בסוג סרטן נדיר יחסית, סרטן האשכים (באנגלית: Testicular cancer) הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בגילאי 20-40 (אך יכול להופיע בכל גיל). רוב הגידולים מתפתחים בתאי הנבט - התאים שמייצרים את הזרע.
בישראל מתגלים כ-120 מקרים בשנה. סיכויי ההחלמה מהמחלה טובים, ורוב החולים יחלימו ממנה לחלוטין.
מהם התסמינים של סרטן האשכים?
-
גוש או נפיחות באשך.
-
כאב או תחושת אי נוחות באשך או בשק האשכים.
-
שינויים בגודל האשך.
-
כאב עמום בבטן התחתונה או בגב.
-
בעיה בפוריות.
-
אם המחלה מתגלה בשלב מתקדם, עשויים להופיע תסמינים נוספים כגון: ירידה במשקל, הזעות לילה, כאבי גב, כאבי בטן, שיעול וקוצר נשימה.
-
לעיתים נדירות, בגלל הורמון המיוצר על ידי סוגים מסוימים של סרטן האשכים, הפטמות עשויות להיות רגישות עד לכדי הפרשת חלב.
מתי ללכת להיבדק?
-
גוש באשך: כל גוש באשך מחייב בדיקה רפואית. יכול להופיע עם או בלי כאב.
-
נפיחות באשך, או כל שינוי בגודל או בצורה של אחד האשכים.
מהם גורמי הסיכון?
-
גיל: הסיכון הגבוה ביותר לחלות בסרטן האשכים הוא בגילאי 20-40, אך יכול להופיע גם במבוגרים יותר.
-
אשך טמיר: גברים שנולדו עם אשך שלא ירד לשק האשכים נמצאים בסיכון מוגבר. ניתוח לתיקון המצב לפני גיל ההתבגרות מפחית משמעותית את הסיכון.
-
היסטוריה רפואית: גברים שחוו בעבר סרטן באשך אחד נמצאים בסיכון מעט מוגבר לפתח אותו גם באשך השני.
-
היסטוריה משפחתית: קרוב משפחה מדרגה ראשונה, כלומר אב או אח, שחלה בסרטן האשכים.
-
תסמונות גנטיות: כגון תסמונת קליינפטר (שבה המטען הגנטי הינו XXY במקום XY).
סוגי סרטן האשכים
-
סמינומה (Seminoma). כ-40% מהמקרים של סרטן האשכים הם מסוג זה. מדובר בגידול הומוגני המורכב רק מתאים בשם סמינומה והוא מופיע לרוב בגברים בגילאי 50-20. גידול מסוג זה מגיב מצוין לטיפול כימותרפי ולקרינה וסיכויי ההחלמה ממנו גבוהים מאוד – גם כשהוא מתגלה בשלבים מאוחרים.
-
סוג שאינו סמינומה (Non-Seminoma). גידול המורכב מתערובת של כמה תתי סוגי תאים (כגון תאי Embryonal, Yolk sac, Choriocarcinoma ו-Teratoma). מדובר בגידול מעט יותר אגרסיבי מהסמינומה, ונפוץ בגילאים צעירים יותר: 40-15. גידול זה מגיב היטב לטיפול כימותרפי אך אינו מגיב לקרינה. גם לגידול זה סיכויי ההחלמה גבוהים.
-
סוגים נוספים. ישנם עוד סוגים נדירים של סרטן האשכים, כגון: לימפומה שאינה הוג'קין, גידול מסוג תאי ליידיג (Leydig) או סרטולי (Sertoli).
איך מאבחנים?
סרטן האשכים מתגלה בדרך כלל בעקבות גילוי עצמי, או בעקבות בדיקות שנעשו למטרה אחרת, למשל כחלק מבירור פריון. האבחון נעשה במספר שלבים:
-
בדיקה פיזית: מישוש של האשכים והערכה של גושים, רגישות או שינויים אחרים.
-
אולטרסאונד אשכים (סונר אשכים): זוהי בדיקה קצרה ולא כואבת המאפשרת לזהות אם הגוש ממוקם באשך עצמו והאם הוא מלא בנוזל או מוצק. הבדיקה נעשית על ידי מריחה של ג'ל על שק האשכים וסריקה באמצעות מכשיר קטן הקרוי 'מתמר'. גלי הקול של המתמר יהפכו באמצעות המחשב לתמונה המדגימה את גודלו, מיקומו ואת המרקם של הממצא. אם הבדיקה תדגים גוש מוצק, זה יעלה חשד לגידול סרטני ויהיה צורך בבדיקות נוספות.
-
בדיקות דם: לבדיקת סמני גידול (מרקרים) כמו AFP, HCG ו-LDH. הסמנים יכולים לסייע לאבחון, כמו גם להבנת סוג הגידול ומידת ההתפשטות שלו.
-
לעיתים יתבצעו בדיקות נוספות כמו CT של החזה, בטן ואגן, מיפוי עצמות, CT מוח או MRI מוח.
האם ניתן למנוע את סרטן האשכים?
אין דרך מוכחת למניעת סרטן האשכים, אך זיהוי מוקדם הוא מפתח. מומלץ לבצע בדיקה עצמית אחת לחודש:
-
עשה זאת אחרי מקלחת חמה כשהשק רפוי.
-
גע בעדינות באשכים ובדוק אם ישנם גושים, שינויים בגודל או תחושות חריגות.
איך מטפלים?
- ניתוח הסרה: כשיש חשד גבוה לסרטן אשך, השלב הבא הינו הסרה כירורגית מלאה של האשך הפגוע. שלב זה מהווה גם אבחנה וגם טיפול. מבחינת אבחנה – לא מקובל לבצע ביופסיה של הגוש לפני ניתוח מכיוון שביופסיה עלולה להגביר את הסיכון להתפשטות הגידול. לאחר ההסרה תישלח רקמת האשך לבדיקה פתולוגית, כדי לאפיין את הגידול ואת שלב המחלה. אם המחלה היא רק באשך (שלב 1) – לרוב אין צורך בטיפול נוסף, וממשיכים מעקב בלבד.
כשהמחלה מערבת בלוטות לימפה או גרורות מרוחקות, לרוב הטיפול יהיה באחת מהגישות הבאות:
-
קרינה: בסרטן מסוג סמינומה שמערב בלוטות לימפה בלבד.
-
ניתוח לכריתת בלוטות RPLND: הסרה כירורגית של בלוטות ברטרופריטונאום (אזור בבטן האחורית קרוב לכלי הדם הגדולים), בסרטן מסוג נון-סמינומה שמערב בלוטות לימפה בלבד.
-
כימותרפיה: טיפול הניתן בעירוי דרך הווריד ומגיע לכל הגוף, יעיל בטיפול בתאים סרטניים שהתפשטו. לרוב ניתן בפרוטוקול BEP או EP.
האם הסרטן יפגע בפוריות שלי?
הטיפולים עלולים לפגוע באיכות הזרע. לכן, לפני תחילת הטיפול, מומלץ לבצע הקפאת זרע ליתר ביטחון למי שמעוניין בשימור פוריות. במקרים רבים, הפוריות חוזרת למצבה התקין לאחר סיום הטיפולים וניתן להרות באופן טבעי, אך במקרים שלא – ניתן יהיה להיעזר בזרע השמור.
מהם סיכויי ההחלמה?
סיכויי ההחלמה מסרטן האשכים גבוהים, והם תלויים בסוג ושלב המחלה ובטיפול מתאים.
חשוב לציין שגם במקרים בהם המחלה מתגלה בשלב מאוחר (כשיש כבר הופעה של גרורות) – עדיין ניתן לרפא את המחלה עם טיפול אונקולוגי. בתום הטיפול חשוב מאוד לשמור על המעקב האונקולוגי עם בדיקת מרקרים בדם ומעקב בהדמיה (CT) כפי שמומלץ על ידי הצוות המטפל, כך שבמידה ויש בכל זאת חזרה של המחלה יהיה ניתן לטפל ולהגיע להחלמה.