מסלול המטופלים ברדיותרפיה
הטיפול הקרינתי במכון רדיותרפיה כולל ארבעה שלבים: בדיקת רופא/ת קרינה, קביעת תור לסימולציה (תכנון הטיפול הקרינתי) והדרכת אחות, סימולציה, והטיפול הקרינתי.
הטיפול נמשך כמה שבועות. אנו עושים מאמץ לקצר את זמן השהייה במכון ולכן מבקשים להגיע בזמן. אם לא ניתן להגיע לבדיקה או להקרנה שנקבעו, יש להתקשר מבעוד מועד ולבטלן (כל תור חשוב ואיננו רוצים לבזבזו). לעתים ישנם עיכובים בקבלת מטופלים בשל מקרים דחופים כגון מאושפזים המגיעים מהמחלקות/ מהמיון/ מהמכון האונקולוגי או בשל תקלה טכנית. אנו מתנצלים על כך מראש ומבקשים להתאזר בסבלנות שכן אנו רוצים להעניק לכל מטופל/ת את מרב תשומת הלב.
שלב 1: בדיקת רופא/ת קרינה
- דיון על המחלה ועיון בדימות כגון CT או MRI
- הסבר על הטיפול המומלץ ותופעות הלוואי האפשריות
- חתימה על טופס הסכמה לטיפול
- הפניה לבדיקות נוספות במידת הצורך
שלב 2: קביעת תור לסימולציה (תכנון הטיפול הקרינתי) והדרכת אחות
בתום בדיקת הרופא/ה מופנים למזכירות טיפולי ההקרנות (אשר נמצאת בחדר ההמתנה הגדול) כדי לקבוע תור לסימולציה. לעתים הוא לא נקבע מיד אלא במועד מאוחר יותר.
במקביל, בטרם הסימולציה והטיפול הקרינתי, מומלץ מאוד להשתתף בהדרכת אחיות (שבין השאר מסבירות על מהות הסימולציה, הטיפול, בדיקות הדם הנדרשות, תופעות הלוואי והתרופות שצריך ליטול). מתקיימות הדרכות קבוצתיות (למטופלות סרטן השד ולמטופלי סרטן הערמונית) או פרטניות. יש לגשת למזכירות הראשית לקבלת מועדי הדרכה קבוצתית או להיכנס לאתר המכון. אין צורך להירשם מראש.
ההדרכות הקבוצתיות נערכות באולם הקולנוע שבמרכז הפנאי. חדר אחיות פועל בימים א-ה בשעות 17:00-8:00. בדיקות הדם מתבצעות בקומה ראשונה במרכז הפנאי, עד השעה 17:30.
שלב 3: סימולציה
כדי לוודא שטיפול הקרינה יהיה יעיל ככל האפשר, נעשית סימולציה (תכנון קרינה) באמצעות CT או רנטגן – צילום חתך רוחבי של האזור המטופל המאפשר לסמן במדויק את מיקום הקרינה (לעתים צריך לשתות חומר ניגוד או לקבלו בזריקה). בדרך כלל אזור הקרינה מסומן על גבי העור. הסימנים מסייעים לטכנאי למקם את המטופל/ת במדויק בתוך המכשיר ולכוון את הקרינה כראוי. הם חייבים להיות ברורים במשך כל הטיפול ולכן לעתים הם קבועים (למשל קעקועים זעירים שניתן להסירם בלייזר בהמשך).
כשמגיעים לסימולציה פונים למזכירות טיפולי הקרינה, מזדהים באמצעות תעודת זהות ונרשמים. משך הסימולציה תלוי באזור המתוכנן לקרינה. בסיום, צוות הרופאים (שמסמנים את המטרות והאיברים הסמוכים על הצילומים), הפיזיקאים (שמתכננים ומחשבים את תוכנית הקרינה) והרנטגנאים במכון ממשיכים בתכנון הטיפול והכנתו. בהמשך מתבצעים כמה שלבי הבטחת איכות לטובת טיפול מיטבי. תהליך זה משתנה לפי מורכבות התכנון, לרוב נמשך עד כחודש ומצריך סבלנות.
לרוב ביום הסימולציה מקבלים כבר תאריך לתחילת הטיפול, והמזכירות גם יוצרות קשר לפניו. בעת יצירת הקשר צריך לרשום את תאריך תחילת הטיפול ושעת ההגעה אליו. דחיפות התור נקבעת לפי שיקול הרופא/ה בלבד.
שלב 4: הטיפול הקרינתי
רוב טיפולי הקרינה מתקיימים חמישה ימים בשבוע, בימים ראשון עד חמישי. כאשר מגיעים לטיפול הראשון צריך לגשת למזכירות טיפולי הקרינה ולהזדהות באמצעות תעודת זהות. ביום זה מצטלמים ומקבלים כרטיס מזהה אישי שלא ניתן להעברה. בלעדיו לא ניתן להירשם לטיפול הקרינתי. שעת ההגעה לכל טיפול מושפעת מאילוצי יומן ואנו משתדלים להתאימה לצורכי המטופלים. אם אינה נוחה, ניתן לבקש מהרנטגנאי בחדר הטיפול לשנותה. לעתים, עקב תקלות בלתי צפויות, ההמתנה לטיפול מתארכת מעבר לשעות הפעילות. לנוחיות המטופלים ישנה ספרייה בחדר ההמתנה.
ביקורת רופא/ה במהלך הטיפולים
במהלך הטיפול הקרינתי מגיעים לביקורות אצל רופא/ת הקרינה המטפל/ת (מרפאת מעקב). את התורים לביקורות ניתן לתאם דרך המזכירות או טלפונית (אם אין תור זמין ניתן להיכנס לרופא תורן למעקב שגרתי). לפני הכניסה לרופא/ה צריך להירשם במזכירות. אם התיק הרפואי נמצא באחד מחדרי הקרינה, יש להביאו לרישום במזכירות.
מה עושים אם חשים ברע?
אם חשים ברע ולא יכולים להמתין עד לביקורת שנקבעה, ניתן להגיע למכון הרדיותרפיה לייעוץ אחות ו/או לרופא תורן. בשעות היום ניתן להגיע למיון אונקולוגי אשפוז-יום ד שפתוח בימים א-ה בשעות 18:00-16:00, תחנת האחיות, קומה 1-.
שירותים נלווים במכון
הסדרי חניה: קיים חניון מקורה מול מכון פה ולסת הצמוד למכון האונקולוגי. מטופלים בקרינה ו/או כימותרפיה זכאים להסדר חניה מיוחד: "שומרים לך מקום".
ניתן לגשת למזכירות המכון ולקבל הפניה לבית הרכב (נמצא בקומת הקרקע בחניון המרכזי של בית החולים, מול המיון) להסדרת תו חניה לתקופת הטיפולים.
שירות סוציאלי: במכון קיים שירות סוציאלי אשר מסייע למטופלים להתמודד עם המחלה ומסביר להם על זכויותיהם (ובהן שהייה במעון קלור והחזרי נסיעות) ועוד. להלן הפרטים לפי גילים:
נשים מעל גיל 62 וגברים מעל גיל 67: יש לגשת ליחידת סגולה. משרדיה ממוקמים סמוך למעליות האשפוז במסדרון הראשי (שד' גבריאלה), בין האגף המזרחי למערבי בפטיו. ימים ושעות עבודה: א-ה, 12:00-8:30.
נשים מתחת לגיל 62 וגברים מתחת לגיל 67: יש לגשת לעמדת מיצוי זכויות בקומה 1, המכון האונקולוגי (סמוך לבית הקפה). ימים ושעות עבודה: ב-ג, 11:30-8:30.
דיאטנית: המטופלים יכולים לקבל ייעוץ דיאטנית, בתיאום תור במזכירות המכון.
פסיכולוג: המטופלים יכולים לקבל ייעוץ פסיכולוגי (בקומה השנייה של המכון האונקולוגי). יש לפנות לרופא/ה המטפל/ת לקבלת הפניה לתיאום תור.
מרכז הפנאי: בקומה הראשונה של המכון נמצא מרכז פנאי אשר כולל פינות ישיבה נוחות, מספרה (ללא תשלום), קוסמטיקאית (ללא תשלום), רפואה משלימה, התעמלות, אינטרנט חופשי, אולם קולנוע, חדר יצירה, ספרייה, דוכן קפה (בתשלום), ונציגות של השירות הסוציאלי. כדי להתעדכן בזמני הפעילות יש להתקשר לעמדת מתנדבות: 03-5304727.
מרכז טל: בקומה השנייה של המכון נמצא מרכז טל ע"ש טל יעקובסון ז"ל. מרכז זה משלב טיפולים כגון דיקור סיני, תזונה, נטורופתיה, הומאופתיה, רפלקסולוגיה, מדיטציה, צ'י קונג, יוגה ויוגה צחוק. לתיאום פגישת ייעוץ נא ליצור קשר עם מזכירת המרכז בטלפון 03-5307327 בשעות 8:00-15:00 או במייל talcenter@sheba.health.gov.il.