מידע חשוב לבני משפחה ומלווים של מטופלים עם גידול מוחי
בן המשפחה חלה בסרטן המוח וצריך לטפל בו. זה הזמן לתכנן ולארגן את הטיפול. מאיפה מתחילים?
- ראשית עליכם לברר אם יש בני משפחה וחברים שיכולים להיות שותפים ולעזור. חלוקת נטל מסייעת מאוד.
- בקשו עזרה: הטיפול בבן משפחה יכול להיות תובעני ואם רק אחד נושא במלוא הנטל, הקושי גדול יותר. היו מודעים לכוחות הנפשיים והפיזיים שלכם ובקשו עזרה. תופתעו להיווכח עד כמה הקרובים לכם ישמחו לעזור, בייחוד אם יקבלו הנחיות ובקשות ספציפיות כגון סיוע בהסעות, קניות ובישול. מדי פעם הודו על התמיכה והעזרה (שום דבר אינו מובן מאליו).
- בדקו איזה מידע דרוש לכם על המחלה ודרכי הטיפול בה.
- עדכנו במקום העבודה על התמודדותכם. תופתעו לגלות כמה אמפתיה יש לסובבים אתכם. שתפו את המנהל/ת הישיר/ה שלכם, את מנהל/ת משאבי אנוש ועמיתים קרובים בסיטואציה המורכבת שבה אתם נמצאים ומה נדרש מכם. בדקו מה הזכויות המגיעות לכם לפי חוק ואם מגיעות לכם הטבות ייחודיות במקום העבודה. בדקו עם העמיתים אם יוכלו לקחת אחריות זמנית על חלק מהמשימות שלכם ובעת היעדרות פתאומית. הם יוכלו להיכנס במקומכם לפעולה בעוד אתם תמשיכו לבצע את המוטל עליכם, נקיים מאשמה. מדי פעם הודו על התמיכה והעזרה.
- בררו אילו ביטוחים רפואיים יש למטופל/ת ומהן הזכויות המגיעות מהביטוח הלאומי או מקופת החולים. מידע מהימן על זכויות והדרך למימושן תמצאו באתר "כל זכות".
- בדקו אם אתם צריכים ייפוי כוח/ אפוטרופסות.
- ארגנו קלסר ורכזו בו את כל הניירת החשובה: היסטוריה רפואית, סיכומי אשפוז, מרשמים, מסמכי ביטוח, תוצאות בדיקות ועוד.
- טיפול בחולה הוא ריצה למרחקים קצרים/ ארוכים, ובמובן זה המשפחה והחברים הם צוות שבו לכל אחד יש תפקיד. צוות שמנוהל נכון תומך הן בחולה והן ביתר החברים. כך, הטיפול בחולה יכול להפוך להזדמנות עבור כל בן משפחה/ חבר להרחיב את יכולותיו – כאשר הוא נוטל על עצמו משימות שלא התנסה בהן בעבר. זו יכולה להיות הזדמנות להעמיק את הקשרים המשפחתיים והחברתיים. נסו שלא לכעוס או להפנות תסכול זה כלפי זה. אפשרו לכל אחד מבני המשפחה והחברים לתת כתף ולסייע מצד אחד ולפרוק את העומס הרגשי מצד שני.
- הכי חשוב: קחו לעצמכם זמן לנשום, להתאוורר, לחדש כוחות. זכרו – כדי שתוכלו לתת מעצמכם, אתם צריכים להתמלא.
הזכויות של בני משפחה מטפלים במקום העבודה
חוק דמי מחלה: היעדרות בשל מחלת הורה. כל עובד/ת זכאי/ת להיעדר מהעבודה עד שישה ימים בשנה בשל מחלת הורה או מחלת הורה של בן זוג, וזאת על חשבון תקופת המחלה הצבורה.
היעדרות בשל מחלה ממארת של ילד מתחת לגיל 18 מאפשרת עד 90 ימי היעדרות בשנה, ואפשר לזקוף אותם על חשבון ימי המחלה/ החופש הצבורים.
היעדרות בשל מחלת בן זוג: עובדים זכאים להיעדר מעבודתם עד שישה ימים בשנה בשל מחלת בן זוג. מחלה ממארת של בן הזוג מעלה את הזכות לעד 60 ימים בשנה, ואפשר לזקוף את ימי ההיעדרות על חשבון ימי המחלה/ החופש הצבורים.
חוק פיצויי פיטורים: חוק זה קובע כי נסיבות רפואיות של עובד/ת, או של בן משפחתו/ה, המונעות את המשך העבודה, מקנות את הזכות להתפטר; המניע העיקרי להתפטרות הוא מחלה של העובד/ת או של בן המשפחה, וההודעה צריכה להתקבל כפיטורים בהתאם לקבוע בחוק.
זכאות לטיפול בילד/ה עם צרכים מיוחדים: על חשבון ימי מחלה, עד 18 ימים בשנה (הורה יחיד רשאי להיעדר לצורך הטיפול עד 36 ימים בשנה).
קבלת זיכוי במס: ניתנת בשל השתתפות במימון סידור מוסדי של אב/ אם .
זכאות לקבלת הבטחת הכנסה: ללא צורך במבחן תעסוקה, למי שמטפל בבן משפחה חולה.