תפריט נגישות


מידע הצהרת-נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

לקראת איסוף תאי אב מתורם

איסוף תאי אב מתורם הוא הליך מציל חיים - צעד קריטי לקראת השתלת מח עצם. הליך זה כולל שלב הכנה מקדים ואיסוף תאי אב מהדם ההיקפי במכשיר אפרזיס. הכנה מוקדמת ויסודית חיונית להתמודדות מיטבית של הגוף עם ההליך, לשיפור יעילותו ולשמירה על נוחות מרבית. להלן הנחיות והמלצות חשובות לימים ולבוקר שלפני האיסוף: 


שלב ההכנה: זריקות G-CSF

בימים שלפני האיסוף מקבלים זריקות G-CSF (Granulocyte-Colony Stimulating Factor). רוב תאי האב שוכנים במח העצם ואינם נמצאים בכמות משמעותית בזרם הדם ההיקפי. כדי שהאיסוף יהיה יעיל יש להגביר את נוכחותם בדם ההיקפי. זריקות G-CSF ניתנות כדי לעורר את מח העצם ולגרום לתאי האב להשתחרר לזרם הדם. 

זריקות אלו ניתנות בדרך כלל פעם ביום, לרוב במשך ארבעה-חמישה ימים לפני יום האיסוף הראשון. הן יכולות להינתן בבית או במרפאה, בהתאם להסדר הרפואי.

תופעות לוואי שכיחות: ייתכנו כאבי עצמות ושרירים (בשל גירוי ייצור התאים), עייפות קלה או חולשה. תסמינים אלה חולפים מעצמם לאחר סיום סדרת הזריקות.

 

תזונה והידרציה

תזונה: בימים ובבוקר שלפני האיסוף מומלץ לאכול מזונות עשירים בחלבונים, פחמימות מורכבות, ירקות ופירות טריים וארוחות קלות ומאוזנות. יש להימנע ממזון כבד ושומני, שעשוי להכביד על מערכת העיכול ולגרום לאי נוחות במהלך האיסוף.

שתייה: שתייה מספקת היא קריטית. יש לשתות לפחות 10-8 כוסות מים ביום בימים שלפני האיסוף ובבוקרו. ביום האיסוף צריך לשתות כוס מים כשעה-שעתיים לפני האיסוף. עם זאת אין להעמיס נוזלים על הקיבה ממש לפני שההליך מתחיל. 

הימנעות ממשקאות משתנים: משקאות המכילים קפאין (כמו קפה או תה שחור) או אלכוהול יכולים לגרום להתייבשות קלה ולהשפיע על זרימת הדם.


שינה, מנוחה ופעילות גופנית

שינה: בלילה שלפני האיסוף נדרשת שינה טובה ואיכותית – בין 7 ל-9 שעות. שינה מספקת מסייעת לגוף להתאושש ולתפקד בצורה מיטבית. מומלץ להימנע ממצבים שגורמים לעייפות יתר.

זמן איכות ורוגע: יש להקדיש זמן למנוחה והרגעה ביום שלפני האיסוף. אם אפשר, מומלץ להימנע ממצבים מלחיצים או מעייפים נפשית ופיזית.

פעילות גופנית: בימים שלפני האיסוף: אם רגילים לבצע פעילות גופנית, מומלצת פעילות קלה ומרעננת כמו הליכה או מתיחות. ביום האיסוף עצמו: אין לבצע פעילות מאומצת, שכן היא עשויה להעמיס על הגוף לפני התהליך.

 

מצב נפשי 

הכנה: נדרשים זמן רגיעה והכנה נפשית. חשוב לזכור שתהליך האיסוף בטוח ומלווה בצוות רפואי מנוסה ומסור.
תמיכה: אם חשים מתח או חשש, מומלץ לשוחח עם בני משפחה קרובים, חברים או צוות רפואי כדי לקבל תמיכה ולהירגע.
טכניקות הרפיה: תרגול נשימות עמוקות, מדיטציה קצרה או האזנה למוזיקה מרגיעה יכולים לסייע בהפחתת חרדה או אי-שקט לפני האיסוף.

 

גורמים מפריעים

אלכוהול ועישון: בימים שלפני האיסוף אסור לשתות אלכוהול ולעשן, שכן זה יכול לפגוע זמנית בתפקוד הוורידים, להכביד על הגוף ולהשפיע על איכות הדם.

לחץ ומתח: מומלץ להקדיש זמן לפעילות שקטה ומרגיעה בבית או בחיק המשפחה כדי להגיע לתהליך ממוקדים ורגועים ככל האפשר.

 

לבוש

יש ללבוש בגדים נוחים ורפויים ובעלי שרוולים המאפשרים גישה נוחה לוורידים.


ביום האיסוף עצמו

הגעה: יש להגיע ליחידת איסוף תאי האב בזמן שנקבע מראש.

משך האיסוף: לרוב ההליך נמשך 5-3 שעות.

מהלך האיסוף: מכשיר האפרזיס מחובר לוורידים בידיים (או דרך צנתר מרכזי, אם יש צורך בכך). הדם עובר דרך המכשיר שבו נאספים תאי האב/ לימפוציטים, ושאר מרכיבי הדם מוחזרים לגוף. צריך לבצע תנועות סחיטה/ פמפום ביד (באמצעות כדור רך) כדי לשפר את זרימת הדם. בעת ההליך ניתן לקרוא, לצפות בטלוויזיה, לשמוע מוזיקה ולנוח.

תופעות לוואי אפשריות: ייתכנו סחרחורת או חולשה קלה. בנוסף, בשל השימוש בנוגד קרישה במכשיר, תיתכן היפוקלצמיה (ירידה ברמת הסידן) שמתבטאת בעקצוצים או אי-נוחות קלה בפנים ובשפתיים. ניתן למנוע זאת באמצעות נטילת כדורי סידן (בהתאם להנחיות הרופא/ה) במהלך האיסוף.

 

לאחר יום האיסוף

מעקב בבית והמתנה לתוצאות: לאחר יום האיסוף יש להמתין בבית עד לקבלת תוצאות כמות תאי האב שנאספו.
החלטה על המשך האיסוף: אם הכמות שנאספה מספיקה להשתלה, האיסוף יסתיים. אם הכמות אינה מספקת יידרש יום איסוף נוסף, עד להגעה לכמות הדרושה.

התאוששות: לאחר ההליך תיתכן עייפות קלה. מומלץ להקדיש זמן למנוחה ולשינה טובה.

שתייה ותזונה: יש לשתות מים כדי לשמור על מאזן נוזלים ולאכול ארוחות מאוזנות כדי לסייע לגוף להתאושש.

פנייה לצוות הרפואי: לאורך כל הדרך יש לדווח מיד לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי או תחושה לא רגילה כדי לקבל עזרה ותמיכה.