תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

בדיקות אבחון לגידולי מוח

אבחון גידולי מוח וחוט השדרה כולל כמה בדיקות ובהן: 


בדיקה נוירולוגית

מתבצעת על ידי נוירולוג/ית ובין השאר נבדקים בה תפקוד קוגניטיבי, מוטורי, תחושתי, רפלקסים, שיווי משקל ויכולת הליכה. אם היא מעלה חשד לפגיעה מוחית, מפנים את המטופל/ת לבדיקות שמפורטות בהמשך.


הדמיית CT (טומוגרפיה ממוחשבת) מוח/עמוד השדרה

באמצעות הדמיית CT ניתן להפיק תמונות רנטגן מפורטות (תלת-ממדיות) של הרקמות, שמעובדות לכדי חתכי דימות דקים. כך היא יכולה לספק מידע מדויק על הצורה והמיקום של הגידול או לאפשר הבחנה ראשונית בינו למחלות מוחיות אחרות. 

הדמיית CT של המוח ועמוד השדרה מדגימה את המוח, הגולגולת והחוליות, ויכולה להדגים גם בצקת מוחית ודימום שעשויים להיגרם מהגידול.

לעתים לפני הבדיקה ניתנת זריקת חומר ניגוד (יוד) שצובע אזורים מסוימים וגורם להם להיראות ברור יותר בסריקה. אם סובלים מאלרגיות, חשוב לדווח על כך לצוות לפני הפעולה. 


MRI (דימות תהודה מגנטית) מוח/עמוד השדרה

MRI היא בדיקת הדמיה שמשתמשת בשדה מגנטי עוצמתי ובגלי רדיו במקום בקרינה מייננת (שבה נעשה שימוש ב-CT). באמצעותה ניתן לקבל תמונות ברורות (גם תלת-ממדיות) של הרקמות, ליצור מהן עיבודים, לראותן בחדות רבה ולהתמקד בפרטים. 

ניתן לשפר את איכות ההדמיה בעזרת הזרקת חומר ניגוד שמכיל גדוליניום (סוג של מתכת), אשר כמעט לא גורם לתגובה אלרגית (בניגוד ליוד). מטופלים עם אי ספיקת כליות צריכים להתייעץ עם הנפרולוג/ית המטפל/ת לפני MRI עם חומר ניגוד. 

MRI מוח נחשבת לבדיקת הבחירה להדגמת גידולי מוח וחוט השדרה. היא משמשת הן לאבחון והן למעקב אחרי ניתוח להסרת הגידול או לאחר טיפול קרינתי/ תרופתי.


TRAM) Treatment Response Assessment Maps)

שיטת MRI חדשנית שפיתחו המרכז לטכנולוגיות מתקדמות והיחידה הנוירו-אונקולוגית, אשר מסייעת להבדיל בין הישנות הגידול המוחי לבין תופעות שנגרמות מהטיפול בו, כגון הרס כלי דם או דלקת מקומית בשל הניתוח, הקרנות או כימותרפיה, וכך מכוונת לטיפול המתבקש. הטכנולוגיה מציגה החסרה של הדמיות MRI שמבוצעות בהפרש של כמה דקות ביניהן לאחר הזרקת חומרים הצובעים את האזורים במוח בצבעים שונים בהתאם למהותם: תקינים בצבע ירוק, רקמות וכלי דם שנפגעו בשל התערבות בצבע אדום, וגידול בצבע כחול. 


PET-CT 

PET-CT היא בדיקת מיפוי ו-CT שבה מוזרק לנבדק/ת חומר רדיואקטיבי (סוכר שנקרא FDG) שנקשר במיוחד לרקמות שבהן קצב חילוף החומרים הוא מהיר יותר – כמו של גידולים ממאירים. התמונות שמתקבלות מראות את אופן הפיזור של החומר בכל הגוף וכך יכולות לסייע באבחון הגידול, מיקומו ומידת התפשטותו. בדיקה זו מאפשרת לעתים להדגים גם אזורים קטנים אשר לא נצפים ב-CT בלבד. לרוב היא נדרשת רק אם בדיקת CT רגילה העלתה חשד לגרורות ויש כוונה לכרות אותן. יכולה לסייע גם בהבחנה בין גידול מוחי פעיל לשינויים מוחיים שנוצרו בעקבות הטיפולים האונקולוגיים, ובעיקר קרינה. 


ניקור מותני

בבדיקת ניקור מותני נוטלים דגימה מהנוזל המוחי-שדרתי שמאפשרת לגלות תאים ממאירים או בעיות אחרות כגון זיהום או דלקת במערכת העצבים.


ביופסיית מוח

נטילת דגימת רקמה מהמוח באמצעות החדרת מחט. מבוצעת לצורך אבחון מחלות מוח והכרחית לאבחון גידול מוחי. עשויה להתבצע גם כחלק מניתוח להסרת הגידול.


בדיקות מולקולריות

בדיקות שמתבצעות במכון הפתולוגי על רקמת הגידול כדי לאתר בה שינויים גנטיים (מוטציות) שיכולים להכתיב אפשרויות טיפול. בגידולי מערכת העצבים, בדיקות מולקולריות שמתבססות על דגימת דם או הנוזל המוחי-שדרתי נמצאות עדיין בשלבי פיתוח.