תסמינים של סרטן הלבלב
ברוב המקרים, בשלבים הראשונים של סרטן הלבלב אין תסמינים ולכן קשה לבצע גילוי מוקדם. כאשר הגידול גדל, יתכן שהוא יגרום לאחד או יותר מהתסמינים הבאים:
- שתן כהה, צואה בהירה.
- עור צהוב ועיניים צהובות כתוצאה מצהבת חסימתית.
- כאב עז ומתמיד בחלק העליון או האמצעי של הבטן והגב.
- בחילות והקאות.
- שלשול, צואה שומנית.
- ירידה במשקל.
- חולשה ועייפות ניכרת.
- אובדן תיאבון או תחושת מלאות.
- סכרת לא מאוזנת (ערכי סוכר גבוהים בדם).
תסמינים אלו אינם מעידים בהכרח על גידול בלבלב והם יכולים גם לנבוע מבעיות רפואיות אחרות. בכל מקרה, עם הופעתם יש לפנות לרופא על מנת לאבחן ולטפל בבעיה.
אבחנה של סרטן הלבלב
במידה והתעורר חשד לקיומו של גידול בלבלב, הרופא יכול להיעזר בסוגים שונים של בדיקות:
- בדיקה גופנית: הרופא בודק האם קיימים סימנים המעידים על צהבת, כגון עור צהוב ועיניים צהובות. כמו כן הרופא ממשש את אזור הבטן כדי לבדוק אם ישנם שינויים באזור הלבלב והכבד, ואם קיימת הצטברות לא תקינה של נוזלים בחלל הבטן.
- בדיקות דם ושתן: בין היתר, בודקים בדם מדדים כגון בילירובין ותפקודי כבד וכן את קיומו של סמן סרטן הנקרא CA-19.9.
- בדיקות הדמיה - סי טי (CT) או MRI: בעת חשד לגידול לבלב חשוב לבצע בדיקת הדמיה עם חומר ניגוד אשר מדגימה היטב גם את כלי הדם העורקים והורידים הנמצאים באזור.הסבר על בדיקות לדימות הבטן ומערכת העיכול
- אולטראסאונד אנדוסקופי (EUS) עם / בלי ביופסיה: שימוש באנדוסקופ (צינור דק עם מצלמה בקצהו) המוחדר דרך הפה אל מערכת העיכול, מאפשר לקבל תמונת אולטראסאונד של אזור הלבלב וסביבתו. במהלך בדיקה זו גם ניתן לקחת דגימת ביופסיה מהגידול.
- אנדוסקופיה של דרכי המרה והלבלב (ERCP): באמצעות אנדוסקופ המוחדר דרך הפה אל מערכת העיכול, מזריקים חומר ניגוד לצינורות דרכי המרה, דבר המאפשר ברנטגן לזהות בצורה מדויקת את דרכי המרה והלבלב. במקרה שהגידול גורם לחסימת דרכי מרה ולצהבת חסימתית, ניתן במהלך בדיקה זו להתקין תומכן (סטנט) לניקוז דרכי המרה.
- ביופסיית מחט: לקיחת דגימה קטנה מהגידול על ידי דקירה עם מחט דקה. לעיתים הביופסיה תבוצע בהנחיית אולטראסאונד אנדוסקופי (EUS) ולעיתים בהנחיית CT, בהתאם למיקום הגידול. הביופסיה נבדקת על ידי פתולוג, כדי להגיע לאבחנה לגבי סוג הגידול.