טיפול בסרטן המעי הגס נקבע בעיקר בהתאם לשלב המחלה ובהתאם למאפיינים האישיים של כל מטופל. תכנית הטיפול יכולה לכלול: ניתוח, כימותרפיה, תרופות ביולוגיות, או שילובים שונים שלהם.
בשיבא קיים צוות רופאים מולטידיסיפלינרי הכולל: אונקולוגים, מומחי הדמיה, מנתחים ומומחי קרינה. צוות זה מתכנס אחת לשבוע בקביעות, סוקר ומנתח נתוני כל מטופל חדש, וקובע החלטה לגישה טיפולית משותפת.
ניתוח הוא הטיפול הראשוני והעיקרי לסרטן המעי הגס בשלב מקומי. הניתוח מבוצע כאשר הגידול עדיין לא התפשט לאברים אחרים. במקרה והגידול נמצא בחלחולת יישקל צורך בטיפול קרינתי שיינתן לפני הניתוח.
הניתוח בדרך כלל כולל כריתה של האזור הנגוע במעי הגס, כריתת קשרי הלימפה המקומיים וביצוע השקה (חיבור) של קצוות המעי שנחתכו. במקרים בהם לא ניתן לבצע השקה, חלק המעי הנותר יחובר אל דופן הבטן ויבוצע פתח הנקרא סטומה, עליו תותאם שקית לאיסוף צואה. סטומה יכולה להיות זמנית או קבועה.
לאחר הניתוח, הפתולוג יקבע מהו שלב התפשטות הגידול והאונקולוג יחליט אם יש צורך בטיפול נוסף. לעיתים יומלץ על קבלת טיפול משלים לניתוח (טיפול "אדג'ובנטי"= טיפול משלים), הכולל כימותרפיה. הכימותרפיה תינתן לפרק זמן של חצי שנה והיא עשויה לכלול תרופה כימותרפית אחת או מישלב של שתי תרופות כימותרפיות. במקרה זה מטרת הטיפול הכימותרפי היא ריפוי, כלומר סילוק כל שארית מיקרוסקופית של הגידול והקטנת הסיכון להישנות המחלה בעתיד.
הרכב הטיפול יקבע בהתאם לסוג המחלה, לשלב התפשטותה ולמצבו הכללי של החולה ומחלות הרקע שלו. קיימים מספר סוגים של תרופות כימותרפיות וביולוגיות לטיפול בסרטן המעי הגס. הטיפול יכול להינתן כתרופה בודדת או כשילוב של מספר תרופות. הרכב הטיפול יקבע על ידי האונקולוג המטפל.
התרופות הכימותרפיות המקובלות לשימוש בסרטן המעי הגס הן: פלואורו-אורציל-5 (5-FU), קפציטאבין (capecitabine=xeloda), אוקסליפלטין (oxaliplatin), אירינוטקן (irinotecan). כולן כלולות בסל הבריאות.
התרופות הביולוגיות המקובלות לשימוש בסרטן המעי הגס הן: אווסטין (bevacizumab=avastin), ארביטוקס (cetuximab=erbitux) ו-וקטיביקס (panitumumab=vectibix). כולן כלולות בסל הבריאות, אם כי שתי האחרונות אינן ניתנות לכלל החולים, אלא אך ורק לחולים אשר הגידול שלהם נבדק לחלבון RAS והוא נמצא תקין (בדיקה שנעשית על הדגימה של הגידול שנלקחה בביופסיה על ידי הצוות הפתולוגי. חלבון תקין - כלומר ללא מוטציה). קיימות שתי תרופות ביולוגיות נוספות אשר אינן כלולות בסל הבריאות: רגורפניב (regorafenib=stivarga) ו-זלטרפ (aflibercept=zaltrap).
במרכז הסרטן בשיבא מוצעים מספר מחקרים קליניים אשר בודקים את בטיחותם ויעילותם של תרופות וטיפולים חדשים שעדיין לא הוכחו.
ניתן לשאול את הרופא המטפל האם קיימים מחקרים קליניים המתאימים לך.