תסמינים של סרטן הושט:
ברוב המקרים, בשלבים הראשונים של סרטן הושט אין תסמינים ולכן קשה לבצע גילוי מוקדם. בהמשך התפתחותו, סרטן הושט יכול לגרום לאחד או יותר מהתסמינים הבאים:
- קשיי בליעה ו/או כאב בזמן הבליעה.
- ירידה במשקל.
- כאב מאחורי עצם החזה.
- צרידות ושיעול.
- צרבות.
במרבית המקרים תסמינים אלו אינם מעידים דווקא על גידול סרטני בושט והם בדרך כלל נובעים מבעיות רפואיות אחרות. בכל מקרה, עם הופעתם יש לפנות לרופא על מנת לאבחן ולטפל בבעיה.
אבחנה של סרטן הושט:
במידה והתעורר חשד לקיומו של גידול בושט, הרופא יכול להיעזר בסוגים שונים של בדיקות:
- אנדוסקופיה: אנדוסקופ הוא צינור דק שבקצהו מצלמה, המוחדר דרך הפה אל הושט והקיבה ומאפשר להסתכל באופן ישיר אל תוך איברים אלה. במהלך הבדיקה ניתן לקחת דגימת רקמה (ביופסיה) לצורך אבחון. לעיתים יעשה גם שימוש באולטראסאונד (EUS) לקביעת עומק חדירת הגידול לדופן הושט ולבלוטות סמוכות.
- בדיקת הדמיה, סי טי, CT או MRI: בדיקה הסורקת את אברי הגוף על מנת לוודא שהגידול לא התפשט לאברים מרוחקים. הסבר על בדיקות לדימות הבטן ומערכת העיכול
- סריקת PET: בדיקה זאת נעשית בו זמנית עם בדיקת CT, אולם שלא כמו בבדיקת CT רגילה, כאן מוזרק לוריד סוכר רדיואקטיבי, המאותר על ידי מכשיר הסורק את הגוף. מאחר שתאים סרטניים משתמשים בגלוקוז (סוכר) מהר יותר מאשר תאים רגילים, אזורים עם תאים סרטניים נראים בדרך כלל בצורה ברורה. בדיקת PET אינה בהכרח עדיפה על בדיקת CT – בחירת הבדיקה המתאימה תעשה על ידי הרופא בהתאם לנתונים הקיימים.
- ביופסיית מחט: לקיחת דגימה קטנה מהגידול, נעשית על ידי דקירה של מחט לתוך הגידול. לרוב הביופסיה מבוצעת במהלך האנדוסקופיה אך לעיתים הביופסיה תבוצע ללא אנדוסקופיה, בהנחיית אולטראסאונד או בהנחיית CT, בהתאם למיקום הגידול.