טיפול תומך, הנקרא גם טיפול פליאטיבי, הוא טיפול שמטרתו להקל על סבל של מטופל המתמודד עם מחלה קשה, במטרה להגיע לאיכות החיים הטובה ביותר לו ולבני משפחתו. הטיפול נועד להקל על כאב ותופעות אחרות של המחלה ועל תופעות לוואי של הטיפול הרפואי. מטרה נוספת של הטיפול התומך היא להפחית את המתח והחרדה הכרוכים במחלה ובטיפולים.
הטיפול התומך מסייע למטופל בכל שלבי המחלה החל מהרגע שבו אובחנה המחלה, ואינו תלוי בסוג הטיפול הרפואי שהמטופל מקבל. הטיפול התומך מתייחס להיבטים פיזיים (כאב, קוצר נשימה, בחילות, עצירות, נדודי שינה, עייפות, אובדן תיאבון ועוד) ולהיבטים שאינם פיזיים (נפשיים, סוציאליים ורוחניים). חלק מהמטופלים ממשיכים לקבל טיפול תומך לצורך איזון סימפטומים גם לאחר שסיימו את תכנית הטיפולים והחלימו מסרטן.
האונקולוג המטפל יעריך את מצבך ויוכל להפנות אותך לקבלת טיפול תומך בהתאם לסימפטומים שלך ולצרכיך. בחלק מהיחידות, ההפניה לטיפול תומך נעשית במקביל להפניה לפגישה ראשונה עם אונקולוג. הטיפול התומך כלול במסגרת טופס 17 האונקולוגי שלך ואינו כרוך בתשלום נוסף.
נקשיב לך (ולמי שיתלווה אליך) ונשאל אותך שאלות מפורטות לגבי סימפטומים שאתה סובל מהם, כגון: כאב, עייפות, תשישות, בחילות ועוד. כמו כן, נשאל אותך לגבי מחשבות וחששות המטרידים אותך, על מנת לנסות ולהבין מה אתה עובר.
נשוחח איתך על אפשרויות הטיפול בסימפטומים שלך, כמו תרופות, פרוצדורות שונות וטיפולי רפואה משלימה. נסייע לך להבין מדוע אתה סובל מסימפטומים אלו ומה עוד ניתן לעשות על מנת לאזן אותם. שיחה על אבחנתך הרפואית ועל הטיפולים תסייע לך לקבוע את סדר העדיפויות שלך וכן תסייע לך להבין כיצד לקבל את הסיוע הנדרש.
בהתאם לצורך, יינתנו מרשמים לתרופות, הפניות לטיפול בכאב, או לטיפולי רפואה משלימה. במסגרת ביקורי מעקב נבדוק כיצד אתה חש ונעדכן את תכנית הטיפול בהתאם.
אנו נמצאים בקשר עם שאר אנשי הצוות הרפואי המטפלים בך ובמידת הצורך נקבע פגישות משותפות על מנת לדון במצבך ולקבוע תכנית טיפול במשותף.