טיפול בקרינה נועד למנוע, לעצור או להאט את התפשטות הגידול. קיימים מספר סוגי טיפול קרינתי למוח. סוג הטיפול תלוי במספר משתנים כולל סוג, גודל, פיזור ומיקום הגידול:
- קרינה כלל מוחית (Whole Brain Therapy): מיועדת לטפל במחלה המערבת אזורים נרחבים במוח אשר לא ניתן לטפל בה אזורית או נקודתית. הטיפול כולל 5-15 טיפולים יומיומיים הנמשכים דקות ספורות בלבד.
- קרינה אזורית תלת ממדית (3-Dimensional Conformal Radiation Therapy): מאפשרת טיפולים באזורים המעורבים במחלה בלבד תוך הגנה וצמצום מנת הקרינה באזורים אחרים במוח שאינם מעורבים בגידול. תכנון קרינה כזו הוא מורכב וממושך יותר ולרוב דורש בדיקת MRI מוח מקדימה לתכנון מיטבי. הטיפול כולל לעיתים עד 30 טיפולים יומיומיים, הנמשכים כ 10-30 דקות.
- רדיוכירורגיה סטריאוטקטית (SRS-Stereotactic Radio-Surgery): שימוש במנת קרינה גבוהה, מדויקת וחד פעמית לגידולים מוחיים ממאירים או שפירים. רדיוכירורגיה מתאימה למטופלים עם גרורות מוחיות מועטות וקטנות, ולמספר גידולים שפירים כגון מנינגיומה, שוואנומה ואדנומה של יותרת המוח. חשוב לציין כי למרות שמו, אין מדובר כלל בטיפול כירורגי (ניתוחי), אלא בטיפול קרינתי היכול לעיתים להחליף טיפול ניתוחי. הטיפול ברדיוכירורגיה ניתן בשיתוף פעולה עם היחידה לרדיוכירורגיה במחלקה הנוירוכירורגית והיחידה לניתוחי עמוד השדרה.
- FSR - Fractionated Stereotactic Radiotherapy: טיפול קרינתי נקודתי, רב פעמי, המיועד אף הוא להגדיל את דיוק הטיפול. טיפול זה ניתן במקרים בהם קיימת קירבה גדולה בין האזור המיועד לטיפול לבין רקמות בריאות הרגישות לקרינה, כגון עצבי הראיה וגזע המוח.
תופעות לוואי אפשריות של הטיפול הקרינתי:
- העור באזור הטיפול עלול להיות אדמומי, יבש ומגורה ויכולה להופיע נשירת שיער מקומית (לרוב צומח חזרה לאחר מספר חודשים). כמו כן יכולות להופיע בחילות, תשישות, כאבי ראש ופרכוסים (התקף אפילפטי), עקב בצקת מוחית.
- הטיפול הקרינתי בשיבא מתוכנן בקפדנות על ידי צוות רב-מקצועי מיומן, תוך שימוש באמצעים הטכנולוגיים החדישים ביותר, על מנת לשמור על בטיחות המטופלים ולמזער תופעות לוואי.
פרטים נוספים אודות השירות - במכון לרדיותרפיה אונקולוגית.