תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

המוח

המוח הוא אחד האיברים החשובים ביותר בגוף האדם. המוח מכתיב את פעולותינו הרצוניות (כגון הליכה ודיבור) ואת פעולותינו הבלתי רצוניות (כגון נשימה ועיכול). המוח אחראי על התפיסה החושית וכן על זיכרון, רגשות ואישיות. ככלל חלקו הימני של המוח אחראי על הצד השמאלי של גופנו וחלקו השמאלי של המוח אחראי על הצד הימני של גופנו.

המוח הוא רקמה רכה וספוגית המוגנת על ידי עצמות הגולגולת, קרומי המוח, ונוזל המוח והשדרה (CSF) הזורם בין חללי (חדרי) וקרומי המוח.

רשת ענפה של עצבים מקשרת בין המוח לשאר חלקי הגוף ונושאת מסרים הלוך ושוב. רוב העצבים עוברים דרך חוט השדרה ומקשרים בין המוח לשאר חלקי הגוף. חלק מהעצבים (שנים עשר העצבים הקרניאליים) מקשרים ישירות בין המוח לעיניים, לאוזניים ולאיברים אחרים בראש ואינם עוברים דרך חוט השדרה.

  איור של מבנה המוח בחתך צד

באיור: מבנה המוח בחתך צד (באדיבות NCI)

למוח שלושה חלקים עיקריים האחראים על תפקודים שונים:

המוח הגדול (cerebrum):

זהו חלקו הגדול של המוח, האחראי על תפקודים גבוהים כגון קריאה, חשיבה, למידה, דיבור ורגשות וכן תנועה ותחושה. המוח הגדול מחולק להמיספרה ימנית והמיספרה שמאלית. כל המיספרה מתחלקת לארבע אונות האחראיות על תפקודים שונים: האונה הקדמית (מצחית/פרונטלית), האונה הקודקודית (פריאטלית), האונה הצידית (רקתית/טמפורלית) והאונה האחורית (עורפית/אוקסיפיטלית).

המוחון (cerebellum):

אחראי על שיווי משקל ופעולות מורכבות כגון תיאום הליכה ודיבור.

גזע המוח (brain stem):

מקשר בין המוח לחוט השדרה, אחראי על תפקודים בסיסיים כגון רעב, צמא, נשימה, חום הגוף ולחץ הדם.

איור של שלושת חלקי המוח וסימון שלהם איור של אונות המוח וסימון שלהן

 שלושת חלקי המוח (באדיבות NCI)                                                   אונות המוח

המוח מורכב ממגוון סוגי תאים. התא הבסיסי במוח נקרא תא עצב או נוירון. הנוירונים הם התאים ה"חושבים" במוח המקבלים מידע תחושתי מהגוף ומעבירים הנחיות (בצורך אותות חשמליים) אל אברי הגוף. סוג נוסף של תאים נקרא תאי גליה ותפקידם לתמוך ולתחזק את הנוירונים. ישנם מספר סוגים של תאי גליה בעלי אופי ותפקידים שונים: אוליגודנדרוציטים, אסטרוציטים, מיקרוגליה ותאים אפנדימליים.

חלק מהמידע עובד מהחוברת "What you need to know about brain tumors", באדיבות NCI.