עם גילוי המחלה נערך מאבק להישרדות. הנשים מנסות להפנים את העובדה שחייהן השתנו ולערוך חשבון נפש פרטי ונוקב על משמעות החיים שלהן. בני הזוג עוברים תהליך דומה. המיניות נדחקת לשוליים. קיימת אינטימיות בין בני הזוג, אבל רובה מגויסת למאבק לחיים. אחר-כך עולים נושאים הקשורים באיכות חיים. ולמרות שזה אחד הנושאים הכי פחות מדוברים, חשוב להתייחס למיניות כחלק בלתי נפרד מהשיקום הרפואי של זוגות הנאבקים בסרטן השד.
המיניות היא צורך בסיסי הקיים אצל כל אדם מרגע הגעתו לעולם (לידה) ועד יום עזיבתו (מוות). לכל אחד יש זכות לממש את הצורך הזה, בין אם הוא חולה או בריא, צעיר או קשיש, נשוי או פנוי. הכוונה היא לצורך לתת ולקבל מגע מפנק, מגע נעים, מגע ארוטי או מגרה. כמובן שנכללת כאן גם הזכות לקבל או להעניק אהבה וחיבה תוך יחסי קירבה ואינטימיות. לכל צורות הביטוי של המיניות יש כוח מרפא ומחזק שהוא משמעותי לכל אחד, אך במיוחד יש לכך חשיבות אצל אנשים הנאבקים במחלה קשה כמו סרטן השד.
אחת הבעיות הקשות המוטלות על כתפן של נשים שעוברות טיפולים לסרטן השד היא הפגיעה בשלמות הגוף. "קשה לי להביט במראה", "אני מסתכלת וזה דוחה", "הפסקתי להתפשט ליד בעלי", אלה משפטים ששומעים מנשים שעברו כריתת שד. יש להן תחושה שהגוף בגד והתחושה מתחזקת כאשר חיים בחברה, שבה נושא היופי והאסתטיקה תופס מקום מכובד ובאמצעי התקשורת מפרסמים ניתוחים לשיפור צורת השד ומציגים נשים עם חזה מושלם.
יש לשדיים תפקידים נוספים בחברה המערבית, מעבר להיותם סמל לאמהות וכלי חשוב בטיפול בתינוק (הנקה). בתחום הפרסום משתמשים בשדיים למשיכת תשומת לב ולהגברת המכירות. בפורנוגראפיה הצגת השדיים מכוונת בעיקר לגירוי ופיתוי, והם מוצגים לראווה כאיברים חושניים וסמל למשיכה מינית. זה עובד בעיקר על הגבר. נשים רבות, לעומת זאת, אינן מתגרות ממגע בשדיים וחלק מהן ממש לא מעוניין במגע באזור זה. אבל הפרסום המסיבי הפך את הנגיעה בהם כחלק בלתי נפרד מהמשחק המיני. חשוב לציין שמבחינה אנטומית חזה של אישה איננו חלק ממערכת המין שלה והיא יכולה לתפקד מינית, להתגרות ולגרות גם בלי לשתף את השדיים.
מכאן ניתן להבין את הפגיעה החמורה שחשות נשים עם כריתה של השד או חלק ממנו. לעיתים קרובות מתלווים לכך שינויים נוספים במראה (כמו נשירת שיער). פגיעה כזו קשה בכל גיל, אך בגיל צעיר חשות נשים פגיעה קשה יותר. חלק מהנשים מרגישות שכוח המשיכה הנשי והמיני שלהן נפגם ומתקשות לחזור לקיים מערכת יחסים אינטימית. כאילו הן פגומות ולא ראויות להיות בנות זוג. שיחות עם אנשי מקצוע ועם נשים שעברו תהליכים דומים, וכן שיחה משותפת עם בן הזוג, מאפשרים להעלות את כל החששות והפחדים הקשורים לדימוי העצמי ולדימוי המיני. השיקום אחרי הניתוח ובמהלך הטיפולים הרפואיים דורש התייחסות לנושאים מרכזיים אלה.
הבעיות המיניות הקשורות בסרטן השד נובעות ממספר סיבות, חלקן קשורות להשפעות של מחלה קשה על המיניות והזוגיות וחלקן קשורות ספציפית לסרטן השד. לפעמים היו כבר בעיות בתפקוד המיני והזוגי, והמחלה רק העצימה אותן.
יכולה להיגרם בגלל המתח המלווה את המחלה, בגלל החולשה שנובעת מהניתוח, הטיפול הכימותרפי וההקרנות. הכעס על הגוף שבגד, הפחד ממוות, הכאבים וכן הפחד שבן הזוג לא ירצה בי עוד. בנוסף, יחסי מין נעשים פחות חשובים כשחיים ומוות הם הנושא המרכזי בחיי הזוג. הטיפולים בסרטן עלולים לגרום גם לשיבושים הורמונאליים הגורמים לירידה בתשוקה המינית. העניין המיני עלול להיפגע גם בעקבות שינויים במראה (נשירת שיער, עליה או ירידה במשקל) וירידה בהערכה העצמית.
זו עשויה להיגרם בגלל הירידה בחשק המיני, אבל גם בגלל אמונות מוטעות. למשל, האמונה שפעילות מינית תגרום לחולשה או לחזרה של הגידול הסרטני, או האמונה המוטעית שסרטן מדבק ועלול לעבור לבן הזוג בזמן הפעילות המינית. לפעמים מסרבת האישה לעסוק בפעילות אינטימית בגלל התחושה שהיא לא נשית ולא מושכת ואיננה רוצה לכפות את עצמה על בן זוגה "שלא יעשה לה טובה". יש זוגות המפסיקים את הפעילות המינית שלהם, מפני שלא קיבלו הדרכה מתאימה על מה שמותר ומה שאסור.
קושי מיוחד קיים אצל נשים פנויות. כאשר הן פוגשות בן זוג חדש הן מתלבטות אם, מתי ואיך לספר לו על המחלה. האומץ הנדרש בחשיפת הגוף לפני גבר חדש הוא כה רב, שיש נשים שמעדיפות לוותר על יצירת קשר עם גבר ובלבד שלא תצטרך להיחשף נפשית ופיזית.
אחת מתופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי היא שהאישה פתאום מתחילה לחוות תופעות של גיל המעבר, גם אם מבחינת הגיל הכרונולוגי שלה היא רחוקה מתקופת המעבר. משמעות השינוי היא תופעות של גלי חום ויובש בנרתיק המלווים לעיתים בשיבושים בווסת. כיוון שנשים רבות מנסות לנהל אורח חיים נורמאלי למרות הסרטן, הן מנסות לשמור גם על שיגרת חיים אינטימית. הבעיה היא שקיום יחסי מין עם נרתיק יבש עלול לגרום לכאבים, וכתוצאה מכך לירידה בחשק המיני או קושי להגיע לסיפוק. חלק מהנשים מקיימות יחסי מין "כי צריך" ובעצם החשק המיני שלהן נמוך. במקרים אלה עלולים להיות קשיים בהתעוררות המינית וביצירת לחות מספקת בנרתיק. אחת מתופעות הלוואי של הטיפול בהקרנות היא הצטמקות של הנרתיק ואבדן גמישותו. גם אלה עלולים לגרום לכאבים בזמן יחסי המין.
ישנם מספר כללים שמאפשרים לזוגות לשמור על התפקוד המיני שלהם ועל האינטימיות במצבים קשים.
אם תקראו טוב את המסרים שבין השורות, תבינו שחלק גדול מהעצות במאמר זה מתאימות לכל זוג המוכן להשקיע בחיים האינטימיים שלו, עם או ללא מחלות כרוניות.
מאת: הגב' גילה ברונר, מנהלת השרות הסקסולוגי במרכז לרפואה מינית, בי"ח שיבא תל השומר
לקביעת תור לטיפול: אישי, זוגי או קבוצתי