קיימים מצבים בהם אחרי ניתוח בו הוסר גידול סרטני מהריאה יומלץ על טיפול משלים. שם הטיפול מעיד על מהותו: זהו טיפול שמיועד להשלים את הניתוח, כדי "לנקות" את הגוף משאריות של הסרטן.
מטרת הטיפול היא לחסל תאי סרטן שנשארו בגוף אחרי הניתוח, שאין יכולת לזהותם בשום בדיקה שהיא. כאשר אני מסביר למטופלים את הצורך בטיפול כזה אני נשאל בדרך כלל: איך אפשר לדעת אם נשארו תאי גידול אחרי הניתוח? והתשובה היא שאי אפשר לדעת.
ניתן להעריך את הסיכון שקיימים תאי סרטן שנשארו, לפי גודלו ומידת פיזורו של הגידול שהוצא בניתוח. גידול גדול יחסית (מקובל להתייחס לגודל של יותר מ 4 ס"מ כגידול גדול) או גידול שהגיע אל בלוטות הלימפה (שהוצאו בניתוח) הוא גידול עם סיכון גבוה של חזרה. מאחר שידוע הסיכון לחזרה, זהו בעצם הסיכון שנשארו תאי גידול בגוף אחרי הניתוח אשר עשויים להתחיל לגדול שוב, חודשים או שנים אחרי הניתוח.
הטיפול המשלים הוא טיפול כימותרפי שניתן דרך הוריד. בדרך כלל מדובר על 16 טיפולים, פעם בשבוע, כלומר סה"כ 16 שבועות של טיפולים. טיפול כזה מגיע דרך הדם לכל הגוף ובכך אמור לחסל תאי סרטן שחבויים במקומות שונים בגוף. מאחר שצריך להגיע לכל תאי הגוף, טיפול משלים כזה חייב להיות תרופה שתגיע אל מחזור הדם.
טיפול משלים כזה לא מעלים את הסכנה שהגידול יחזור אולם מפחית אותה. אין כיום טיפול היכול להעלים לגמרי את הסיכון שהגידול יחזור אחרי ניתוח. לצערנו קיימים מקרים בהם הגידול חוזר למרות שניתן טיפול משלים. כמו כן, כמובן שגם בלי טיפול משלים הגידול אינו חוזר תמיד. היתרון בטיפול המשלים הוא סטטיסטי: בקבוצת אנשים המקבלים טיפול משלים יהיו פחות מקרי חזרה, אולם אין דרך לדעת את השפעתו על מטופל ספציפי. נעשים כיום מחקרים רבים בעולם וגם ביחידת הריאות בשיבא בניסיון לענות על שאלה זו.
אני נשאל הרבה פעמים למה אי אפשר לתת טיפול קרינתי במצב כזה, לאור הפרסומים האחרונים על ההתקדמות הגדולה בטכנולוגית הקרינה. טיפול קרינתי הוא טיפול ממוקד, שמתאים למצב בו ידוע היכן נמצאת המחלה, ולא למצב בו רצוי לפזר את התרופה בכל הגוף. לא ניתן לתת טיפול קרינתי לכל הגוף עקב הרעילות של טיפול כזה. גם טיפולים ביולוגיים מתקדמים לא מתאימים כטיפול משלים, מאחר שנבדקו ולא נמצא שהם משפיעים במצב כזה, ויתכן אף שיש להם אפקט שלילי.