תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

קשיי בליעה בשל סרטן וטיפוליו

מחלת הסרטן או הטיפולים בה יכולים לגרום לקושי בבליעה – גורם מרכזי בהידרדרות המצב התזונתי. מהם הרגלי האכילה והמזונות המומלצים

מחלת הסרטן או הטיפולים בה יכולים לגרום לקושי בבליעה – גורם מרכזי בהידרדרות המצב התזונתי והכללי של המטופל/ת. במקרים של ירידה במשקל ובתפקוד, מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי ביחידה שבה מטופלים או במחלקה (במקרה של אשפוז).
 

המלצות להרגלי תזונה שיכולים לסייע לפעולת הבליעה

  • אכלו ארוחות קטנות ותכופות במקום ארוחה גדולה.
  • העדיפו מזונות רכים, דייסתיים.
  • הפכו מזון רגיל לרך יותר וקל לבליעה בעזרת בלנדר. 
  • שתו מספיק, לפחות שמונה כוסות ביום. אם קשה לבלוע נוזלים ניתן להוסיף מסמיך. 
  • אם הקושי בבליעה מפחית את כמות האנרגיה הנחוצה, צרכו מזון רפואי. 
  • יש לעדכן את הרופא/ה בכל שינוי ביכולת הבליעה. 
  • יש לעדכן את הרופא/ה אם היו שיעול או היחנקות באכילה או אחריה, בייחוד אם יש חום גבוה. 


מזונות מומלצים 

מזונות עשירים בחלבון


מרקם דייסתי חלק: 

  • יוגורט, רוויון, לבן, גיל, שמנת
  • מעדני חלב בכל הטעמים
  • גבינה לבנה, קוטג'
  • גבינה צהובה מותכת-משולשת
  • ביצה מקושקשת/ רכה
  • קציצות רכות מבושלות ברוטב
  • עוף מבושל במרק

מרקם רך: 

  • יוגורט עם חתיכות פרי
  • דייסה על בסיס חלב או שמנת
  • כל סוגי הגבינות
  • כל סוגי הביצים
  • טונה, סלמון
  • בשר או עוף רך
  • רוטב בולונז
  • תבשילי קדירה עם בשר או עוף


פחמימות


מרקם דייסתי חלק: 

  • לחם טבול בחלב או תה
  • קורנפלקס רך (ספוג בחלב)
  • פירה
  • אטריות של מרק
  • פתי בר עם חלב/ תה

מרקם רך: 

  • פשטידות
  • פסטה
  • צנימים
  • קורנפלקס
  • פנקייק
  • תפוח אדמה בתנור
  • פתיתים


פירות וירקות


מרקם דייסתי חלק: 

  • בננה
  • אפרסקים משומרים
  • גרבר
  • ירקות רכים ללא קליפה
  • קישוא/ גזר מבושל
  • מיץ פירות

מרקם רך: 

לפי יכולת אישית 


משקאות ומתוקים (יש להוסיף מסמיך במידת הצורך)


מרקם דייסתי חלק:

  • מילקשייק
  • משקה רפואי (אנשור/ נוטרן)
  • מיץ, נקטר
  • מרק צח או מרק טחון בבלנדר 

מרקם רך: 

  • גלידה, סורבה
  • שייק פירות
  • ג'לי, פודינג, מוס
  • עוגות שיש לחות


שימו לב: בשביל לדעת מהו המרקם הרצוי יש להיוועץ בקלינאית תקשורת. אין לראות מסמך זה כהמלצה לאכילת מרקמים מסוימים ללא אישור ממנה.