תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

על סוכר וסרטן

תאים סרטניים צורכים גלוקוז אך זו אינה סיבה להפסיק לצרוך מזונות המכילים סוכר כיוון שהוא דרוש להישרדות של תאי הגוף

חלק מחולי הסרטן נמנעים ממזונות המכילים סוכר על כל צורותיו כיוון שקראו או שמעו ממי שאינם אנשי מקצוע שסוכר מזין את התאים הסרטניים ומעודד את התרבותם. הבעיה היא שהימנעות ממזונות, כולל סוכר, עשויה להוביל לירידה לא רצונית ואף מסוכנת במשקל. מעבר לרמה מסוימת, ירידה במשקל עשויה להחליש את המטופל/ת ולפגוע בתפקודו. במצבי חולי, ההמלצות עשויות להשתנות ולכן צריך לפנות לייעוץ תזונתי ביחידה המטפלת או במחלקה (במקרה של אשפוז).


האם סוכר מזין תאים סרטניים?

תאי הסרטן, בדיוק כמו כל תא בריא בגוף, זקוקים לסוכר כדי לשרוד. המזון עובר תהליך עיכולי שבו רכיביו מתפרקים לאבות המזון: פחמימות, חלבונים ושומנים. הפחמימות מורכבות מקבוצות סוכר, שמתפרקות לגלוקוז. כל סוג של פחמימה, גם אם מקורה בחיטה מלאה, אורז מלא או סוכר לבן, מגיעה לזרם הדם כגלוקוז, והוא מגיע לכל תא בגוף, כולל למוח ולשרירים.

הגלוקוז הוא הדלק של הגוף ונדרש כמעט לכל תהליך המתרחש בו. כאשר נמנעים מאספקת מקורות גלוקוז זמינים בתזונה, הגוף נאלץ להשתמש ברכיבים אחרים כדי לקבל אנרגיה. כך למשל הוא מפרק חלבון במקום להשתמש בו לבנייה וחיזוק של הגוף. לכן העובדה שתאים סרטניים צורכים גלוקוז אינה סיבה להפסקה מוחלטת של אספקת הסוכר כיוון שהוא דרוש להישרדות של שאר התאים בגוף. כמו כן, הימנעות מסוכר לא משפיעה ישירות על הישרדות של תאים סרטניים.


סוכר והתפתחות סרטן – מה הקשר?

צריכה מופרזת של מזונות עתירי סוכר קשורה לעודף משקל והשמנה, ואלו גורמים שנקשרו חד-משמעית לסיכון מוגבר לסרטן. לכן, צריכת מזונות עתירי סוכר בכמות גדולה אינה מומלצת בשום שלב בחיים. יש להפחית במזונות מעובדים עתירי סוכר כמו ממתקים, מאפים קנויים ומשקאות ממותקים ולהפעיל שיקול דעת בהתאם למצב התזונתי הכללי. גם פרוסת עוגה ביתית, שבה אין חומרים משמרים או מייצבים, יכולה להיות קינוח מצוין או ארוחת ביניים בין הארוחות העיקריות. 


האם סוכר חום בריא יותר מסוכר לבן?

קיימת תפיסה שלפיה כל מוצר חום או כהה עדיף תמיד על מוצר לבן, כמו לחם מחיטה מלאה לעומת לחם לבן או אורז מלא לעומת אורז לבן. אך כלל זה לא תקף לסוכר חום וסוכר לבן.

מוצאו של הסוכר מגבעול קנה הסוכר, שמעובד לגרגירים קריסטליים, וזהו הסוכר הלבן שאנו מכירים. בתהליך זיקוק הסוכר הלבן מתקבל תוצר לוואי ששמו דבשה (מולסה), סירופ מרוכז וכהה אשר כולל מינרלים חיוניים אך בכמות קטנה מאוד. בהכנת סוכר חום מחדירים בחזרה חלק מהדבשה לסוכר הלבן. אך כהה ככל שיהיה, הוא לא מקור לוויטמין או מינרל מסוים בשל כמות המינרלים הזניחה שנמצאת בו. ייתכן יתרון לסוכר החום על פני סוכר לבן באפייה, בשל מרקמו או טעמו השונה.

(מבוסס על טור שכתבה התזונאית איילת שטיין גור-אריה)