בבסיזומב - אבסטין
בבסיזומב (Bevacizumab - Avastin), הוא נוגדן, הדומה לנוגדנים הנוצרים בגופינו כחלק מפעילות מערכת החיסון. נוגדן זה נוצר באופן מלאכותי, והוא מכוון נגד פקטור גדילה של כלי דם (VEGF, ראשי תיבות של vascular endothelial growth factor).
הנוגדן מיוצר באופן רקומביננטי, בשיטות של הנדסה גנטית, בתרביות רקמה. מאחר שהנוגדן מכוון נגד פקטור גדילה של כלי הדם, הוא גורם לדיכוי צמיחת כלי דם חדשים, ולנסיגת כלי דם אשר אינם בשלים דיים. סוג זה של כלי דם אופייני לגידול סרטני. לכן בבסיזומב פוגע בעיקר בהתפתחות כלי דם בגידול הסרטני ומונע את גדילתו. מנגנון פעולה פחות ברור של נוגדן זה הוא גרימת שינוי בכלי הדם הגידוליים, ואז טיפולים כמותרפיים שניתנים במקביל מגיעים לגידול הסרטני במידה רבה יותר, ויעילות הטיפול משתפרת.
בבסיזומב מוכר כטיפול יעיל במספר גידולים:
- סרטן מעי גס גרורתי, בשילוב עם תרופות כמותרפיות.
- סרטן ריאה מתקדם מסוג תאים לא קטנים, בשילוב עם תרופות כמותרפיות.
- סרטן שד גרורתי, בשילוב עם כמותרפיה.
- סרטן כליה גרורתי, בשילוב עם אינטרפרון.
תופעות לואי של בבסיזומב
- יתר לחץ דם: בדרך כלל הבעיה מתבטאת אך ורק בתוצאות הבדיקה, ולעיתים נדירות ידרש טפול תרופתי נגד יתר לחץ דם, באם הוא קיצוני.
- הופעת חלבון בשתן: גם תופעה זאת כמעט מעולם אינה מפריעה ממש למטופל. נעשה מעקב אחר כמות החלבון בשתן במקביל לטיפולים, ולעיתים (נדירות) בעיה זאת תגרום לשינוי מינון הטיפול.
- דמם מהאף: בדר"כ תופעה שאינה בעייתית.
- באחוזים בודדים קורה דמם ממקומות אחרים בגוף שעשוי להיות מסוכן, ויש לפנות לעזרה במידה וקורה.
- דמם ראתי (בחולי סרטן ריאה): תופעה נדירה ומסוכנת, ובכל חולה סרטן ריאה המקבל טיפול הכולל בבסיזומב יש לשים לב להופעת בעיה זאת, ולפנות לרופא מייד עם הופעתה.