תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

מהי מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה)

המוח הוא האיבר הראשי במערכת העצבים ומבקר ומתאם את הפעילות של כלל מערכות הגוף. הוא מקושר לכל חלקי הגוף באמצעות רשת ענפה של עצבים, שרובם עוברים דרך חוט השדרה – האיבר השני שמרכיב את מערכת העצבים. כך הוא שולח אליהם מסרים (אותות עצביים) ומקבל בחזרה.

שלושה חלקים עיקריים מרכיבים את המוח ואחראים על תפקודים שונים: המוח הגדול (צרברום), המוח הקטן (מוחון/ צרבלום) וגזע המוח.


המוח הגדול

אחראי על תפקודים קוגניטיביים גבוהים; הוא מחולק לשתי המיספרות (חצאים), שכל אחת מהן מחולקת לארבע אונות, אשר אחראיות על פעילויות שונות: 

  • האונה המצחית (פרונטלית) אחראית על חשיבה, זיכרון, תכנון, פתרון בעיות, התנהגות, מוטוריקה ועוד. 
  • האונה הקודקודית (פריאטלית) אחראית על הדיבור ועל קבלת מידע תחושתי כגון חוש מגע, כאב, טמפרטורה, כיוון תנועה, ותחושת מיקום של חלקי גוף ושל חפצים מסביב. אזור זה אחראי גם על שילוב מידע מחושים אחרים. 
  • האונה הרקתית (טמפורלית) אחראית על עיבוד מידע ראייתי ושמיעתי, תפקודי זיכרון ועיבוד רגשי. 
  • האונה העורפית (אוקסיפיטלית) מעבדת את המידע החושי שמגיע ממערכת הראייה. 


המוח הקטן

אחראי על ויסות תנועות הגוף, שיווי משקל וטונוס השרירים. הוא משתתף בתכנון ובתזמון של תנועות וביצירת תיאום בין השרירים הרצוניים, ובנוסף אחראי על פעולות מורכבות, כגון תיאום הליכה.


גזע המוח

חלקו התחתון של המוח, אשר מקשר בין חוט השדרה למוח הגדול ומעביר את כל המידע העצבי מהמוח אל הגוף ומהגוף למוח. לכן הוא חיוני לתפקודים מהותיים כגון הכרה, תנועה, ערנות, לחץ דם, נשימה ופעימות הלב, תנועת העיניים ורפלקס הבליעה.

חוט השדרה הוא המשך ישיר של גזע המוח וממנו מסתעפים עצבים לכל חלקי הגוף. הוא אוסף מידע תחושתי מאיברי הגוף, מעביר אותו למוח, וממנו מעביר הנחיות לפעולה לאיברים.


הנוירונים

התאים הבסיסיים המרכיבים את המוח הם תאי עצב (נוירונים), ומספרם בו מגיע  לכ-100 מיליארד. הם קולטים מידע (דרך אותות עצביים) מהסביבה החיצונית או הפנימית, מעבדים אותו ומעבירים מאחד לשני ולשאר איברי הגוף. תאי גלייה הם התאים שמקיפים את תאי העצב, תומכים בהם ומגנים עליהם.

אופן הפעולה וההשפעה של תאי העצב תלוי בין היתר בתאים שאליהם הם מקושרים – תאי עצב אחרים או תאים במערכות הגוף השונות. לפי חלוקה תפקודית ניתן לחלקם לשלושה סוגים עיקריים: 

  • תא עצב תחושתי: קולט גירויים מהסביבה החיצונית או הפנימית באמצעות מערכת החושים ומשגר את המידע לחלקים האחרים של מערכת העצבים.  
  • תא עצב תנועתי: מקבל מידע מתאי עצב תחושתיים או ממערכת העצבים המרכזית ומעבירו אל מערכת השרירים וכך יכול להשפיע על הפעלת הגוף ועל האיברים הפנימיים. 
  • תא עצב מקשר: קשור לתאי עצב נוספים שעמם הוא יוצר רשת עצבית. רשתות עצביות שכאלו אחראיות על פעולות מורכבות כמו תפיסה, למידה וזיכרון, ומאפשרות לתזמן את התפקוד של מערכת העצבים עם מערכות גוף אחרות.


חזרה לעמוד הראשי של היחידיה הניורואונקולוגית