דיכאון עקב סרטן השד
אבחון סרטן וטיפול בו יכולים לגרום לתחושות כגון עצבות, אובדן עניין, ייאוש, חרדה וכעס. כאשר הן מתמשכות ומתגברות, יכול להתפתח דיכאון
אבחון סרטן וטיפול בו יכולים לגרום לתחושות כגון עצבות, אובדן עניין, ייאוש, חרדה וכעס. באופן טבעי, ההחלמה מהמחלה אמורה להקל ולהוביל להתארגנות לקראת החזרה לשגרה. אלא שבפועל, גם אחרי ההחלמה, רבים ורבות מתמודדים עם השלכות רגשיות כמו עצבות, ייאוש וחוסר משמעות. מדובר בתחושות נורמליות אך כאשר הן מתמשכות ומתגברות והופכות לחלק דומיננטי בחיים, ייתכן שהן מעידות על דיכאון, שעשוי לפגוע בנפש ובאיכות החיים.
הסיכוי לדיכאון לאחר החלמה מסרטן עולה עקב גורמי סיכון כגון דיכאון בעבר, רקע של דיכאון במשפחה, רמה גבוהה של חרדה או דאגה, התמודדות ללא רשת תמיכה של משפחה וחברים. כמו כן, כחלק מהטיפול בסרטן, ישנן תרופות שיכולות להשפיע על מצב הרוח.
כדי לטפל בדיכאון, הצוות הרפואי עשוי לשקול כמה גישות ובהן שינוי בטיפול התרופתי, תרופות לדיכאון ו/או טיפול פסיכולוגי. זיהוי הדיכאון והטיפול בו הם חלק חשוב בהתמודדות עם מחלת סרטן השד ואין סיבה לסבול ממנו.
מהם תסמיני הדיכאון?
- עצבות, ייאוש וחוסר אונים במשך זמן רב.
- אובדן עניין בפעילויות שהסבו הנאה בעבר.
- קשיי הירדמות, יקיצות מרובות, עודף שינה או נדודי שינה (אינסומניה).
- עייפות ואנרגיה נמוכה.
- אי שקט, בכי מוגזם, רגזנות ובידוד חברתי.
- קשיים בריכוז ובחשיבה.
- ירידה או עלייה בתיאבון.
- מחשבות תכופות או חוזרות של פגיעה עצמית או מוות.
דרכי הקלה
דיכאון הוא אבחנה רפואית וצריך להיות מנוהל ומטופל בראש ובראשונה על ידי אנשי מקצוע. אם את חווה חלק מהתסמינים שהוזכרו לעיל, צרי קשר עם המטפלים שלך: רופא/ת משפחה, אונקולוג/ית או אחר/ת. בנוסף, קיימות דרכי עזרה עצמית ובהן:
שיתוף חברים ובני משפחה
פני לבני משפחה וחברים ונסי לקבל מכל אחד מהם עזרה מסוימת. סווגי את הסביבה לטיפוסים לפי אותיות רע"פ.
ר: טיפוסים רגשיים, המספקים תמיכה רגשית.
ע: טיפוסים של עשייה, המספקים עזרה כמו הסעות, בישול, קניות וניקיון.
פ: טיפוסים של פנאי ומנוחה, שיכולים להסיח את דעתך מהמחלה באמצעות בילוי, למשל במסעדה, קולנוע או פארק.
בנוסף, שתפי את רגשותייך עם אדם קרוב שלדעתך יוכל לעזור לך להרגיש שליטה רבה יותר.
פעילות גופנית
מחקרים רבים הוכיחו כי פעילות גופנית במהלך הטיפולים ואחריהם תורמת לבריאות הפיזית והנפשית. רמתה עשויה להיות שונה מזו של לפני הטיפולים, אבל הליכה קלה, שחייה ובילוי בפארק עשויים לתת מענה מיטבי.
אכילה בריאה, מגוונת ומאוזנת
אכילה בריאה, מגוונת ומאוזנת תורמת לבריאות הגופנית ומגבירה תחושת שליטה וכך תורמת לבריאות הנפשית.
טכניקות רוח-מוח-גוף
טכניקות כגון יוגה, מדיטציה, דמיון מודרך, טאי צ'י, צ'י קונג, תפילה, שירה וכתיבה יכולות להרגיע את הגוף והנפש ולסייע בתהליך השיקום וההחלמה.
יומן
כתיבת יומן יכולה לסייע בהפחתת הלחץ ובעיבוד החוויה הטראומטית ולהחזיר תחושת שליטה.
קבוצת תמיכה
בקבוצת תמיכה ניתן לפגוש אנשים שיכולים להבין את החוויה שלך ולהפחית את הבדידות המתלווה לאבחנה ולטיפול. כלומר, הן טומנות הזדמנות ייחודית לתקשר עם אנשים המצויים במצב דומה.
טיפול פסיכולוגי
טיפול פסיכולוגי פנים מול פנים או דרך טלה-רפואה מספק מקום בטוח שבו ניתן להעלות כל דאגה וללמוד להתמודד טוב יותר עם השינויים. יש פסיכולוגים המתמחים באונקולוגיה (פסיכו-אונקולוגים) וכדאי להתייעץ עמם.
חיית מחמד
נמצא כי אינטראקציה עם כלב (או חיית מחמד אחרת) עשויה להוריד את לחץ הדם, להפחית מתח וחרדה ולתרום לתחושת הרווחה הכללית.
מתי כדאי לבקש לעזרה?
- כאשר עולות מחשבות אובדניות, על פגיעה עצמית בכל דרך שהיא, יש לפנות מיידית למיון ובהמשך לצוות המרפאה.
- כאשר התסמינים מציפים או מחמירים ומגבילים את התפקוד היומיומי.
- כאשר אין שום דבר שמעניין אותך או מסב לך הנאה.
לייעוץ ניתן לפנות ל:
השירות הפסיכולוגי ביחידת השד: מציע קבוצות תמיכה למחלימות. פנייה במייל mirp.breast@sheba.health.gov.il.
מרפאת מחלימים בשיקום: מציעה טיפול פרטני וקבוצתי. פנייה בטלפונים 03-5304896, 03-5303718. שירות פסיכולוגי קצר מועד (שמונה עד עשרה מפגשים) ניתן במרפאת המחלימים על ידי פסיכולוגית שיקומית מומחית.
טיפול פסיכולוגי פרטני: ניתן לפנות לרופא/ת המשפחה בקופת החולים ולבקש טיפול פסיכולוגי דרך הקופה/ ללכת לטיפול פרטי אצל פסיכו-אונקולוג/ית/ לפנות למרפאת שחף להפחתת מתח נפשי.
עמותת אחת מתשע: מציעה מגוון דרכי תמיכה וליווי כגון טיפול פרטני/ קבוצתי, ליווי על ידי מחלימה ותמיכה עבור בני המשפחה.
עמותת שלובות: מספקת תמיכה חברתית לנשים וגברים המתמודדים עם סרטן באמצעות מפגשי פנאי והנאה ללא עלות ברחבי הארץ. מטרת המפגשים היא לצאת משגרת הטיפולים, הניתוחים ובתי החולים ולמצוא חיבור חדש לחיים דרך שמחה, הנאה וחברויות. פנייה דרך מייל she@shluvot4u.co.il או בטלפון 050-9318225.
גמאני רצה: מיזם חברתי ארצי של קבוצות ריצה חברתיות קהילתיות ללא עלות לנשים שמתמודדות עם סרטן השד או סרטן נשי אחר (שחלות, רחם וצוואר הרחם) או מחלימות ממנו. את הקבוצות מובילים מאמנות ומאמני ריצה וכושר מוסמכים, מתנדבים בכירים מהשורה הראשונה של אנשי המקצוע בישראל. פנייה בטלפון 050-4445654.
עמותת חלאסרטן: נותנת מענה נרחב ומגוון למחלימות צעירות. פנייה דרך האתר.