תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

סרטן ריאות – גורמי סיכון

קיימים כמה גורמים שמגבירים את הסיכון לחלות בסרטן ריאות, והעיקרי שבהם הוא עישון; שיעור צריכת הסיגריות והטבק עלה מאוד במאה ה-20 ולכן מדובר במחלה של העידן המודרני, אחת ממחלות הסרטן היחידות שבהן גורם הסיכון העיקרי הוא סביבתי.


עישון

נזקי העישון הם בעיקר העקה החמצונית והפגיעה שנגרמות לכלי הדם בשל כ-7,000 הכימיקלים שבעשן הסיגריות, ובהם כ-70 חומרים הידועים כמסרטנים. לכן עישון נקשר למחלות בכל איברי הגוף כמעט, ובמיוחד לסרטן ריאות (כפי הנראה עקב החשיפה המסיבית של רקמת הריאה לחומרים המסרטנים). הקשר בין עישון לסרטן ריאות הוכח מעבר לכל ספק במחקרים אפידמיולוגיים ובניסויי מעבדה. שאיפת עשן שמקורו בסיגריות שמעשנים אחרים (עישון פסיבי) גם מוגדרת כגורם המגביר את הסיכון לחלות במחלות ריאה וסרטן ריאות, אך הרבה פחות מעישון בפועל.


גורמים סביבתיים

  • חשיפה ממושכת לגז ראדון: מקור הראדון הוא במעמקי האדמה, וכאשר הוא נפלט ממנה הוא מתנקז לתוך יסודות בניינים ומרתפים. בנוסף, הוא נפלט מקירות המכילים בטון בכמות גדולה כגון ממ"דים ומקלטים. הראדון פולט קרינה רדיואקטיבית ועל כן בנשימתו הוא עלול לגרום לפגיעה ישירה ברקמת הריאה ולהיווצרות תאי גידול בה לאורך הזמן (עם זאת, חשיבותו כגורם סיכון אינה ברורה לגמרי).
     
  • חשיפה ממושכת לאסבסט: אסבסט הוא שם כולל הניתן לקבוצה של שישה מינרלים סיביים. בעבר הוא שימש במגוון חומרי בידוד תרמי, בידוד אקוסטי, חומרי חיכוך וחומרי בנייה, עד שהוכח כמסרטן ודאי בבני אדם. חדירה של סיבי אסבסט למערכת הנשימה עלולה לגרום למחלות קשות, ובהן סרטן ריאות. ולכן בישראל, כמו בשאר מדינות העולם, נאסר להשתמש בו בבנייה חדשה. מחקרים הראו כי עובדים שנשמו סיבי אסבסט 20 שנה ויותר (כגון עובדי בניין, שרברבים, חשמלאים, מתקיני דוודים, בוני ספינות וקבלני הריסה) חלו בסרטן ריאות פי עשרה מהאוכלוסייה הרגילה, והמחלה הופיעה אצלם לאחר 30-25 שנה מאז תחילה החשיפה. מחקרים נוספים הראו שעישון מעלה את הסיכון של עובדי האסבסט לחלות בסרטן ריאות בעשרות אחוזים.

    כ-80% ממקרי המזותליומה – סוג של סרטן אגרסיבי הפוגע בקרום הריאות, בקרום הבטן, או בקרום הלב – קשורים לחשיפה נשימתית (אפילו קלה עד מתונה) לסיבי אסבסט. בנוסף לעובדי אסבסט רבים, חלו במזותליומה גם חלק מבני משפחותיהם ואנשים שגרו בסמוך למפעל אסבסט.
     
  • חשיפה ממושכת לזיהום אוויר: גורמת לתהליכי דלקת וזיהומים כרוניים ברקמת הריאה שעלולים להוביל גם הם להיווצרות תאי גידול.
     
  • חשיפה ממושכת לחומרים שהוכרו כמסרטנים: כגון סיליקה, כרום 6 ערכי וניקל (גורם סיכון נדיר ביותר).


נטייה גנטית (גורם סיכון נדיר ביותר)

אצל אנשים מסוימים מנגנון תיקון הדנ"א שנלחם בנזקים הסביבתיים הוא פגום, מה שמעלה את הסיכון להתפתחות גידול.


גיל

סרטן ריאות שכיח יותר בגיל 60 ומעלה: כ-80% מהחולים הם אנשים מבוגרים. התפתחות סרטן ריאה בצעירים, מתחת לגיל 40, היא נדירה ביותר.


 

חזרה למרפאה לגידולי ריאות