תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

אפקט סינדרלה: המחקר שידמה את השדיים שלך לאחר ניתוח שחזור

"סינדרלה" היא אפליקציה חדשנית מבוססת בינה מלאכותית בעזרתה יוכלו נשים המתמודדות עם סרטן השד לחזות כיצד ייראה השד שלהן עם תום הטיפולים. איך ניתן להיעזר בה כבר מעכשיו ובמקביל לסייע למטופלות רבות ברחבי העולם? כל הפרטים

נפתח בנתון החיובי: שיעור ההישרדות (ל-5 שנים) עבור נשים המאובחנות עם סרטן שד אזורי, עומד היום על 86%. הסיבה לאחוז הגבוה, היא היכולת שהתפתחה בשנים האחרונות לאתר את המחלה בשלב מוקדם, לצד התפתחות הטיפולים והניתוחים שרק הולכים ומתייעלים.


ועדיין, לצד זה מרחף נתון שמדובר פחות: כשליש מהנשים שהחלימו מסרטן שד ברחבי העולם, אינן מרוצות ממראה השדיים שלהן לאחר הניתוח והטיפולים שעברו. נשים אלו מרגישות שהשד לא סימטרי, שהפטמה לא נמצאת במקום, ולמרות שהחלימו מהמחלה, מראה השד ממשיך להעיב על מצב רוחן ובמקביל מהווה תזכורת תמידית וכואבת לחוויה הקשה שעברו.

בדיוק לכאן נכנסת "סינדרלה" – אפליקציה חדשנית, שכמו במטה קסם, תצליח להבטיח לחולות שהן ימשיכו להיראות יפות ולהרגיש כמו נסיכות – גם בסוף ההליך הקשה, באמצעות ניבוי מבוסס מאפיינים אישיים כיצד השד שלהן יראה בסיום הטיפולים.


להשתתפות במחקר ולקבלת פרטים נוספים>>


מתמודדת עם סרטן השד? את יכולה להיעזר באפליקציה כבר עכשיו. נשים עם סרטן שד מוזמנות להצטרף למחקר שנערך בימים אלה במרכז הרפואי שיבא בהובלת פרופ' אורית קידר-פרסון (יחד עם ד"ר נעמה הרמן, פרופ' תהילה מנס, פרופ' דב זיפל, ופרופ' יוסי חייק), שמטרתו לבדוק עד כמה עוזרת אפליקציה מעין זו לנשים שמתמודדות עם סרטן השד, ולא פחות חשוב: כיצד אפשר לייעל אותה עוד יותר.
 


לוגו האפליקציה


"המחקר נולד בעקבות יוזמה של פרופ' מריה ג'ואו קרדוסו, כירורגית שד מפורטוגל", מסבירה פרופ' קידר-פרסון, מנהלת היחידה לקרינת שד בשיבא. "כבר למעלה מעשור שפרופ' קרדוסו מנסה לבדוק כיצד ניתן לשפר את התוצאות האסתטיות אחרי ניתוח של נשים המתמודדות עם סרטן שד. לפי הספרות הרפואית, שליש מהמחלימות ברחבי העולם, מדווחות כאמור על אכזבה ממראה השד שלהן אחרי הניתוח ועם תום הטיפולים.

"כמובן שקשה מאוד להעריך את הנתון הזה מבחינה אובייקטיבית כי מדובר בחוויה סובייקטיבית: ייתכנו נשים שהתוצאה האסתטית של השד אכן לא טובה, אפילו בעיניי אנשי המקצוע, ועדיין לנשים אלה זה כלל לא יפריע: מבחינתן כל מה שחשוב זה שהן קיבלו את חייהן בחזרה. מנגד, ייתכנו נשים שעל פי דעת הרופאים השד נראה מצוין, אך הן עצמן לא אוהבות את התוצאה.

כך או כך, בפועל, נשים רבות שהחלימו מסרטן שד, לאורך כל טווח הגילאים,  מדווחות על תחושת אכזבה ועצבות ממראה השד שנותר, ובמקרים רבים זה מקשה עליהן להמשיך הלאה בחייהן. יש נשים שמתביישות להוריד חולצה אפילו בפני רופא, אז על אחת כמה וכמה בפני בן זוג. בשנים האחרונות ניסתה פרופ' קרדוסו לפתח תוכנה אינטרנטית שתעזור להעריך את התוצאה האסתטית במגוון דרכים. במהלך אותן שנים הוזנו אלפי צילומי שדיים של נשים המתמודדות עם סרטן השד למאגר המידע. האפליקציה הנוכחית, שמבוססת על בינה מלאכותית, היא למעשה אבולוציה של תוכנה זו".

 

כיצד עובדת האפליקציה? 

כל מטופלת שעתידה לעבור ניתוח,  תצטרך למלא  פרטים אישיים כמו גיל, דרגת המחלה, סוג הניתוח שהיא אמורה לעבור, ובמקביל תעלה תמונות של שדיה כיום. בעזרת התוכנה שמבוססת כאמור על בינה מלאכותית לצד מאגר מידע רחב, היא תקבל תמונות של התוצאה הסופית המיועדת שלה באופן מדויק עד כמה שאפשר. לדברי פרופ' קידר-פרסון, חשוב מאוד להדגיש שפיתוח האפליקציה אינו נתמך על ידי שום חברה טכנולוגית או חברת פארמה. "מדובר במשהו מאוד ייחודי כי אין כאן שום דבר שמוסט לערך כלכלי", היא מבהירה. "הפרויקט נתמך אך ורק על ידי מענק של האיגוד הרפואי האירופי, והינו בעל ערך אקדמי נטו".  


במקביל למרכז הרפואי שיבא, במסגרת הפרויקט לוקחים חלק ארבעה מרכזים קליניים רפואיים נוספים מרחבי אירופה: פורטוגל, איטליה, פולין וגרמניה. כל מרכז רפואי מגייס כעת מתמודדות עם סרטן שד במדינה שלו עבור המחקר וייעול האפליקציה. "המטרה להפוך את האפליקציה לכמה שיותר אוניברסלית", מסבירה פרופ' קידר-פרסון. "זאת משום שבין נשים ברחבי העולם קיימים הבדלים רבים - הן מבחינת מבנה גוף, הן מבחינה אישיותית והן מבחינה תרבותית. כדי שהאפליקציה תוכל לשרת  ולהתאים כמה שיותר גם לנשים בישראל, חשוב כמובן  שנשים רבות בארץ ישתתפו במחקר".


לצורך המחקר החדשני רכש המרכז הרפואי שיבא תא צילום מיוחד, לצילום תמונות מותאמות למערכת הבינה מלאכותית. מדובר במכשיר ייחודי שאין עוד כמותו בארץ, ומטרתו לצלם את השדיים של הנשים הלוקחות חלק במחקר בצורה שתאפשר דיוק מאסיבי מבחינת תחזית מראה השד.

מאחר ומדובר במחקר קליני, הנשים שיגויסו אליו יחולקו באופן אקראי לקבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת. הנשים בקבוצת הביקורת יקבלו הסבר בעל פה על איך צפוי השד שלהן להיראות אחרי הניתוח ותום הטיפולים (כפי שנהוג היום), בעוד שהנשים שיבחרו לקבוצת המחקר  יזכו לראות תוצאה ויזואלית שתתבסס על הנתונים האישיים וצילומי המטופלת, לצד עיבוד מאגר הנתונים ותוכנת הבינה המלאכותית – כפי שנעשה כאמור באפליקציה. כל הנשים במחקר (משתי הקבוצות)  יצטרכו לתת בסוף התהליך משוב, וזאת כדי לבדוק עד כמה האפליקציה עזרה לנשים בקבוצת הניסוי, מה עובד בה, מה חסר  בה, על מה ניתן לוותר ועוד.


 


יחיד מסוגו בארץ. תא הצילום של אפליקציית סינדרלה

"מטרת האפליקציה היא להציג למטופלת את האופציות למראה השד שלה עם גמר הטיפולים, אך גם לעזור לה לקבל החלטה כיצד היא רוצה שהניתוח בה יבוצע", מבהירה פרופ' קידר-פרסון. "בפועל, בניתוחים להסרת גידול בשד, יש כמה אופציות: כריתה מלאה של השד (מסטקומי) עם או בלי שחזור, כריתת אזור הגידול בלבד (למפקטומי), כריתה עם הרמה ופלסטיקה. וכל עוד הדברים נאמרים רק באוויר, למטופלות מאוד קשה לדעת איך השד שלהן ייראה במבחן המציאות. למשל מטופלת עשויה לחשוב שניתוח שיכלול פלסטיקה והגדלת השד ייראה טוב, אבל בפועל, בגלל ההקרנות שיהיה עליה לעבור בהמשך, התוצאה לא באמת תהיה משביעת רצון כי השד יתעוות. האפליקציה תראה את התוצאה הסופית בדיוק מירבי: אחרי הניתוח ואחרי שהשד יעבור גם הקרנות. כל זאת כדי לקבל את המראה שנחשב הכי אסתטי ומשביע רצון מבחינתה".


בנוסף למראה הוויזואלי, האפליקציה תכלול גם תכנים רפואיים לגבי סוגי הניתוחים והטיפולים השונים הקיימים כיום בעולם. נשים שייקחו חלק במחקר ויזכו להיכנס לקבוצת הניסוי, יוכלו ליהנות גם מגישה לתכנים רפואיים שלא ניתן למצוא אותם כיום בשום מקום אחר. "אלה נועדו  לעזור למטופלת  להבין עוד יותר מה היא עוברת, מה הדרך הכי טובה שבה כדאי לה להתנהל, וכמובן: כיצד ייראה השד שלה בהמשך". בנוסף, ישנן עוד כמה סיבות מהותיות  שכדאי לקחת חלק במחקר:


לאומית. כדי שישראל תמשיך להוביל ולהתקדם מבחינה רפואית, היא זקוקה למענקים. הירתמות של יותר ויותר מטופלות למחקר, תסייע בזה רבות.


סולידרית. ככל שיותר נשים מישראל ייקחו חלק במחקר, כך האפליקציה תתאים ותשרת טוב יותר חולות סרטן שד בארץ.


אישית. על פי הספרות הרפואית, הוכח שמטופלים שלקחו חלק במחקרים על סרטן (לא משנה איזה סוג), הם בעלי סיכויי החלמה גבוהים יותר. זאת אפילו אם הם נכנסו בסוף לקבוצת הפלסבו. אחת הסיבות לכך היא שמטופלים המגויסים לפרויקט מחקרי, נמצאים יותר במעקבים.


לאילו נשים מתאים המחקר וכיצד ניתן לקחת בו חלק?

במחקר יכולות לקחת חלק נשים המתמודדות עם סרטן שד שאינו גרורתי, העומדות בפני ניתוח (לא כולל ניתוח של כריתה ללא שחזור), שאמור להתבצע במרכז הרפואי שיבא. נשים אלו (בכל טווח הגילאים ובכל שלב של המחלה), מוזמנות ליצור קשר עם כירורג השד המטפל בשיבא, או לחלופין להשאיר פרטים בטופס הבא וניצור איתך קשר בהקדם:

למילוי הטופס ולקבלת פרטים נוספים>>

 


הנשים שיגויסו למחקר יחולקו באופן אקראי לקבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת